Hlavní obsah

U našeho domu stály tanky, líčila Češka vdaná za Egypťana po příletu z Káhiry

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Češka Eva Bělohlávková z Prahy je tři měsíce vdaná za Egypťana a žijí v Alexandrii. Ve čtvrtek přiletěla do Bratislavy slovenským vládním speciálem.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Eva Bělohlávková po příletu

Článek

„Žiji v Alexandrii, ale uvízla jsem v Káhiře, kde jsem byla navštívit kamarádku. Už jsem se nemohla vrátit, tak jsem využila možnost odletět na Slovensko a odtud pojedu navštívit svou rodinu do Prahy. Plánuji, že k manželovi do Egypta se vrátím už za týden,“ uvedla po příletu.

V Káhiře bydlela v domě, kolem kterého bylo rozmístěno šest tanků egyptské armády. „Strach jsme neměla, o střelbě jsme pouze slyšeli. Večer byl zákaz vycházení, to jsme dodržovali,“ dodala.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Přivítání na letišti bylo hodně emotivní.

Slovenka Mária Gálová pochází z Topoľčan, je vdaná za Egypťana a žije už pět let v Káhiře. Do Bratislavy přiletěla spolu se svým synem. Manžel Egypťan zůstal v egyptské metropoli. „Můj muž je policista. Má teď stále 24hodinové služby, v noci je slyšet výstřely, takže mám o něj strach,“ řekla po příletu do Bratislavy. Vyvrátila informace médií, že policisté zcela zmizeli z káhirských ulic. „Jsou tam, ale v civilu,“ dodala.

Největší strach měla, když se rozšířily zprávy o útěku tisíců vězňů. „Muži hlídali domy a nespali jsme moc v klidu. Došlo k rabování a ke znásilňování. Od mého muže vím, že z uprchlých vězňů už bylo dost zadrženo, tak snad se bude situace postupně normalizovat,“ řekla. Určitě se chce vrátit ke svému manželovi do Káhiry.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Slovenka Mária Gálová odjela z Egypta, kde zatím zůstal její muž, který má jako policista 24hodinovou pohotovost.

Slovenka Zuzana Mokošová (26) z Nových Zámků se seznámila s Egypťanem po internetu. „Několikrát jsme se setkali a před měsícem jsme odjela za ním. Když se situace v Egyptě zdramatizovala, rozhodla jsem se vrátit vládním speciálem,“ uvedla po příletu.

Mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Ľuboš Schwarzbacher Právu potvrdil, že ve vládním speciálu přiletělo z Egypta 45 lidí. „Z nich bylo 34 Slováků, osm občanů České republiky, jedna občanka Maďarska a dva občané Portugalska,“ řekl mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám