Hlavní obsah

WikiLeaks jsou nominovány na Nobelovu cenu za mír

Novinky, rei
Oslo

Organizaci WikiLeaks, která prosazuje transparentnost ve veřejném životě a v současnosti zveřejňuje tajné depeše amerických diplomatů, navrhli příznivci na Nobelovu cenu za mír. S odkazem na iniciátora návrhu, norského poslance Snorreho Valena, to oznámila to agentura Reuters.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

Norský výbor přijímal nominace do 1. února a ještě v průběhu měsíce vznikne první užší seznam možných budoucích laureátů.

Podle Valena jsou WikiLeaks jedněmi „z nejdůležitějších podporovatelů svobody projevu a průhlednosti“ v 21. století. „Zveřejňováním informací o korupci, porušování lidských práv a válečných zločinech se WikiLeaks staly přirozeným kandidátem na Nobelovu cenu za mír,“ řekl poslanec.

WikiLeaks v minulosti zveřejnily i armádní dokumenty z válek v Afghánistánu a Iráku, přičemž upozornily i na zabíjení civilistů americkými vojáky. Organizace také mimo jiné plánuje zveřejnit interní data z amerických bank z doby, kdy vrcholila finanční krize.

Organizace je v nemilosti mnoha světových vlád v čele s americkou, která ji viní z protiprávní činnosti a ohrožení bezpečnosti. Zakladatel WikiLeaks Julian Assange je navíc ve Švédsku obviněn ze sexuálních trestných činů a z Velké Británie se brání vydání s tím, že jde o cílem kampaň kvůli zveřejňovaným dokumentům.

Nobelova cena za mír 2011 bude vyhlášena v prosinci, výbor ale vítěze v tajném hlasování vybere už v říjnu.

V ČR bývalý šéf Senátu Přemysl Sobotka navrhl na letošní cenu zachránce dětí za války Nicolase Wintona. Neziskové organizace a zahraniční aktivisté navrhovali také exministra Michaela Kocába. [celá zpráva]

Není ale jasné, zda se jim podařilo pro návrh získat podporu člena vlády či parlamentu nebo nějakou významnou veřejnou osobu či organizaci, jak to stanovují podmínky norského výboru. Komise o konkrétních jménech neinformuje.

Anketa

Zaslouží si WikiLeaks Nobelovu cenu za mír?
Ano
59,9 %
Ne
31,5 %
Nevím
8,6 %
Celkem hlasovalo 8527 čtenářů.

Reklama

Související články

Obama přijal v Oslu Nobelovu cenu za mír

Americký prezident Barack Obama převzal ve čtvrtek na radnici v norské metropoli Oslu Nobelovu cenu za mír. Získal zlatou medaili, diplom a odměnu 10 miliónů...

Na Nobelovu cenu za mír navrženo 237 jmen

Norský Nobelův výbor obdržel rekordní počet 237 návrhů kandidátů na udělení ceny za mír za rok 2010. Oznámil to ve středu v Oslu tajemník výboru Geir...

Výběr článků

Načítám