Hlavní obsah

Ve Francii našli další letadlo rodiny uprchlého prezidenta Tuniska

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzské úřady zabavily soukromé letadlo patřící uprchlému tuniskému prezidentovi Zínovi Abidínovi bin Alímu. Stroj bombardier se nacházelo v hangáru letiště Le Bourget nedaleko Paříže a patřilo rodině Mabrúkových, jejímž členem je bin Alího zeť, uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlý tuniský prezident Zín Abidín bin Alí s manželkou Lajlou

Článek

Letadlo bylo v hangáru týden, informovala agentura. Je to již druhý letoun, který úřady bin Alího rodině zabavily poté, co byl v Ženevě zadržen stroj Falcon 9000.

Bin Alí uprchl z Tuniska do Saúdské Arábie v polovině prosince po rozsáhlých protestech proti jeho 23 let trvající vládě. Má se za to, že prezidentova rodina nahromadila a ze země odvezla značný majetek.

Podle tří nevládních organizací, které exprezidenta minulý týden zažalovaly, dosahuje jmění výše pěti miliard dolarů (přes 87 miliard korun). Bin Alího rodina mimo jiné podniká ve stavebnictví a vlastní na tři desítky nemovitostí včetně hotelů. V Tunisku policie vyšetřuje přes třicet prezidentových příbuzných, kteří jsou podezřelí z rozkrádání národního majetku.

Ve Švýcarsku mezitím zmrazili bin Alího účty, na nichž měl desítky miliónů franků. Na zmrazení aktiv v pondělí kývli i ministři zahraničí zemí Evropské unie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám