Hlavní obsah

Cowen jako první irský premiér už nebude znovu kandidovat

Irský premiér Brian Cowen v úterý rozpustil parlament. Po setkání s prezidentkou Mary McAleeseovou také vyhlásil termín předčasných voleb, které se budou konat 25. února. On sám už v novém parlamentu nezasedne, čímž se stává prvním irským premiérem vůbec, který o premiérský post znovu neusiluje.

Foto: Yves Herman, Reuters

Irský premiér Brian Cowen

Článek

"Tyto volby určí naši hospodářskou budoucnost a rozhodnou, zda se Irsko vyšplhá z recese, uvízne v ní, nebo jí dokonce podlehne," řekl premiér ve svém posledním projevu k poslancům. Uvedl také, že očekává první setkání parlamentu v novém složení už 9. března.

Sám Cowen ale už po volbách v parlamentu nezasedne. V lednu rezignoval z čela své strany Fianna Fáil a do parlamentu nekandiduje. Cowen je tak prvním irským premiérem, který se ve volbách neuchází o znovuzvolení.

Politologové nicméně očekávají, že Fianna Fáil, vedená bývalým ministrem zahraničí Micheálem Martinem, ve volbách prohraje. Vláda ještě dokázala prosadit úsporný rozpočet, který má stabilizovat veřejné finance. Kvůli tomu se ale výrazně propadla její popularita, protože se kvůli úsporám zvyšují daně a snižují sociální dávky.

Irská krize

Irsko se potýká s hospodářskou krizí. Jeho rozpočtový deficit loni dosáhl rekordních 32 procent HDP, započte-li se i částka 31 miliard eur (asi 750 miliard Kč), které Irsko vynaložilo na záchranu svých tří hlavních bank. Eurozóna, tedy uskupení zemí platících eurem, přitom připouští jen tříprocentní schodek.

Irská dluhová krize donutila Dublin žádat o pomoc v zahraničí. Od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie Irsko získalo 67,5 miliardy eur.

Irská opozice nicméně nesouhlasí s podmínkami půjčky, které vláda dojednala. Šéf strany Fine Gael Enda Kenny už dal najevo, že v případě volebního vítězství se pokusí podmínky pomoci od EU upravit, především snížit sazbu úroků z půjčky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám