Hlavní obsah

Moskvu zasáhla epidemie anonymních výhrůžek bombami

Moskva

Po lednovém útoku teroristů na moskevském letišti Domodědovo ruskou metropoli zasáhla epidemie poplašných telefonátů o údajně uložených bombách. Jen v úterý ráno zaznamenala policie anonymní telefonáty o údajných trhavinách v budově parlamentu, v areálu Kyjevského nádraží, v jedné z moskevských galerií a v pavilonu nemocnice S. M. Botkina nedaleko městského centra. Sedm volajících se policistům podařilo dopadnout, bomba se zatím nikde nenašla.

Článek

Domodědovský útok připravil o život 35 lidí a víc než stovka zraněných se stále ještě léčí v moskevských nemocnicích. Atentát, o jehož původcích stále není jasno, ve městě vyvolal strach a nervozitu. Projevem zvýšeného napětí mohou být podle expertů i výhrůžné telefonáty, které podle agentury Interfax moskevské policejní služebny doslova zaplavily.

Linky tísňového volání nezneužívají podle moskevského tisku jen psychopati. Volají i lidé, kteří zaslechli útržky náhodných hovorů na ulici nebo v dopravních prostředcích, jež v nich vzbudily podezření z připravovaného zločinu. V pondělí zalarmoval policii muž, který uvedl své jméno i adresu a podle jehož informací měla vyletět do povětří administrativní budova televizního centra v moskevském Ostankinu. Muže nyní vyslýchá policie.

Výčet objektů, které po telefonickém upozornění musely v posledních dnech prohledávat speciální policejní týmy, zahrnuje mimo jiné všechna tři moskevská letiště, Kurské nádraží, dvě stanice metra a dvakrát historický areál v Kremlu. K evakuaci většího počtu lidí zatím nedošlo.

Policejní statistiky podle moskevských novinářů ukazují, že bez ohledu na domodědovskou tragédii obecně počet anonymních telefonických výhrůžek v Rusku stoupá. V loňském roce se oproti roku 2009 zvýšil prý o polovinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám