Hlavní obsah

Británie radila Libyi, jak zajistit propuštění atentátníka z Lockerbie

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ministři bývalé britské vlády radili libyjské administrativě, jak právně postupovat, aby zajistila propuštění Abdala Basata Muhammada Midžrahího, který si ve vězení ve Skotsku odpykával doživotní trest za pumový útok na letadlo a vraždu 270 lidí v Lockerbie. Vyplývá to z amerických diplomatických depeší zveřejněných serverem Wikileaks, informoval v úterý deník The Daily Telegraph.

Foto: Danny Lawson, Reuters

Abdal Midžrahí nastupuje v Glasgowě do letadla, které ho dopravilo do vlasti.

Článek

Britské ministerstvo zahraničí poslalo Libyjcům právní radu, jak využít lékařskou diagnózu Midžrahího, u něhož byla zjištěna rakovina. Libyjská strana postup dodržela a Británie nakonec před více než rokem Midžrahího do Libye vydala s tím, že umírá a nezbývá mu víc než pár měsíců života, dokládají americké kabelogramy, které hojně citují britské diplomaty.

Britská vláda odmítala, že by s libyjskou stranou na vydání odsouzence spolupracovala. Exministr Jack Straw nicméně později přiznal, že Londýn chtěl záležitost vyřešit smírně, protože chtěl kontrakty pro ropnou společnost British Petroleum.

The Daily Telegraph obdržel od Wikileaks 480 depeší dokumentujících vztahy mezinárodního společenství s Lybií v posledních třech letech. "Často dokreslují zoufalé snahy západních vlád v soutěži o obchodní a ropné kontrakty" s režimem Muammara Kaddáfího, napsal britský list. Doplnil, že za propuštění Midžrahího se osobně zasazoval i princ Andrew, vévoda z Yorku.

Atentát na letadlo PanAm nad Lockerbie

Atentát z 18. prosince 1988 na transatlantickou linku PanAm 103 si vyžádal 270 obětí, z nichž 259 byli pasažéři a posádka letadla a jedenáct obyvatelé skotské vesničky Lockerbie, na kterou stroj dopadl. Midžrahí byl v roce 2001 v Británii odsouzen na doživotí s možností propuštění nejdříve po 27 letech.

Atentát vedl k hluboké roztržce mezi Libyí, která dlouho jakýkoli podíl na něm popírala, a západním světem.

           Zdroj: ČTK

Midžrahí byl v roce 2001 v Británii odsouzen na doživotí za pumový útok na letadlo společnosti PanAm nad skotským městečkem v roce 1988. Propuštěn byl v srpnu 2009 za vlády Gordona Browna. Dohodu s Libyjci však měl uzavřít ještě Brownův předchůdce v úřadu Tony Blair.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám