Hlavní obsah

Španělsko požádalo USA o vyčistění radiací zamořené obce

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělské úřady vystupňovaly tlak na USA, aby zneškodnily radioaktivní plutonium, které zamořilo španělskou obec Palomares v provincii Almeria po havárii amerického bombardéru před víc než čtyřmi desetiletími.

Foto: Pavel Karban, Právo

Letounu B-52. Ilustrační foto

Článek

Nejmenovaný zdroj z diplomatického prostředí potvrdil, že Madrid už jedná s Washingtonem o odstranění zamoření. V lednu 1966 se zřítil bombardér B-52 se čtyřmi atomovými bombami na palubě. Tři ze čtyř rozbuškami nevybavených bomb dopadly na pevninu a jejich rozpadající se plutonium zamořilo území o rozloze 220 hektarů. Čtvrtou bombu, která dopadla do moře, vytáhli po 80 dnech.

V Palomares jsou dodnes jámy plné zamořené zeminy hluboké až tři metry, které vykopali američtí vojáci, aby tam uložili radioaktivní materiál předtím, než obec opustili. „Je historickým paradoxem, že USA nevyčistily radioaktivně zamořené místo havárie na spojeneckém území západoevropské země,“ řekl Francisco Castejon z ekologické organizace Ecologistas en Accion.

Úřady neznají množství plutonia

Kolik plutonia se na postiženém území nachází, se přesně neví, protože obsah jaderných bomb je vojenským tajemstvím. Pravidelná lékařská vyšetření obyvatel Palomares zatím nepotvrdila zvýšený výskyt rakoviny.

List El País v sobotu potvrdil, že obsah jam zkoumají američtí i španělští odborníci. „Opožděný nález dokládá dlouholetou nečinnost španělských úřadů,“ podotkl list s tím, že v regionu tehdy žilo relativně málo lidí a na incident se víceméně zapomnělo. V zamořené půdě se až do roku 2004 pěstoval hlávkový salát, přičemž proti jeho distribuci nikdo nevznesl námitky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám