Hlavní obsah

Španělská prokuratura má vyšetřit únosy stovek tisíc dětí za Franka

Novinky, rei
Madrid

Španělská organizace Anadir, která pomáhá rodinám, jimž byly během vlády generála Franciska Franka uneseny děti, žádá vyšetření státem sponzorovaných únosů. Anadir odhaduje, že během diktatury v letech 1938 až 1975 mohlo být uneseno až 300 000 dětí.

Foto: Profimedia.cz

Francisco Franco

Článek

Zástupci organizace u madridské prokuratury podali formální žádost o vyšetření 261 případů lidí a rodin, které se na ně obrátili. Dodala i rozbory DNA jednotlivců i svědectví zdravotních sester, které únosy novorozenců potvrdily.

Anadir předpokládá, že se k žádosti připojí další. „Volají nám další a další lidé, kteří pochybují o svém původu, protože se vůbec rodičům nebo prarodičům nepodobají, nebo protože jejich rodiče je měli v pokročilém věku a oni jsou jedináčky,“ řekl právní zástupce organizace Enrique Vila.

Anadir odhaduje, že za Frankovy éry mohlo být na jeho příkaz uneseno až 300 000 dětí. „Těžko se to odhaduje. Spousta lidí se nepochybně do smrti nedozví, že byli jako děti uneseni,“ podotkl Vila.

Děti levicově smýšlejících občanů byly se státním souhlasem odnímány matkám ve snaze vlády očistit Španělsko od marxistických vlivů. Zákon z roku 1940 ustanovil možnost státní péče o dítě, jehož „morální výchova je v ohrožení“. Podle historiků skončilo množství těchto dětí v péči církevních řádů, zatímco další adoptovaly jiné rodiny, které většinou podporovaly režim, přičemž jim byla změněna identita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám