Hlavní obsah

Levicoví aktivisté se hlásí k odpálení nálože na fóru v Davosu

– Davos

Menší výbuch otřásl ve čtvrtek hotelem ve švýcarském Davosu, kde se tradičně koná prestižní setkání finančníků a politiků z celého světa, kterého se v minulosti často účastnil i prezident Václav Klaus. Výbuch nezpůsobil žádné škody.

Článek

Silná rána se ozvala podle agentury Reurters v době snídaně. Vedení hotelu přítomné informovalo, že pouze bouchl bojler. Průběhu fóra se událost nijak nedotkla. Nicméně před hotelem patrolují policejní hlídky a novináři upozornili na několik rozbitých oken.

Švýcarská prokuratura nicméně zahájila prošetřování exploze a oznámila, že kromě závady bude zkoumat i možný kriminální čin. Hlavním důvodem je, že po explozi vydala skupina, která si říká Revoluční perspektiva, na internetu prohlášení, v němž se hlásí k odpovědnosti za útok na luxusní hotel Posthotel, protože v něm jsou představitelé švýcarské vlády a banky USB.

"Náš boj proti diktatuře kapitálu je veden kvůli sociální alternativě kapitalismu: komunismu," uvádí se mimo jiné v prohlášení.

Mluvčí Světového ekonomického fóra později uvedla, že policie hotel dvakrát prohledala po obdržení hrozby, která byla zveřejněna na internetu. Podle mluvčí však byla zdrojem exploze malá pyrotechnická nálož u zadního vchodu hotelu.

Už ve středu pak policie evakuovala jeden objekt v St. Gallenu, 80 kilometrů na sever od Davosu, kde byl nalezen a odstraněn podezřelý balíček. Reagovala tak rovněž na on-line hrozbu skupiny Revoluční perspektiva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám