Hlavní obsah

Atentátu v Moskvě předcházel výbuch spuštěný blahopřejnou SMS od operátora

Moskva

Ve vyšetřování pondělního sebevražedného atentátu na moskevském letišti Domodědovo, který připravil o život 35 lidí, se objevila "slovanská stopa" i jméno prvního podezřelého. Podle čtvrtečního vydání listu Kommersant se jedná o ruského stoupence radikálních islamistů z jihoruského Stavropolského kraje. Ti měli útok připravovat už počátkem roku, ale překazil ho náhodný výbuch zřejmě po odeslání blahopřejné SMS zprávy telefonním operátorem.

Článek

Příjmení podezřelého je údajně Razdobuďko, křestní jméno podezřelého ruský list neuvedl. "Bezpečnostní orgány nevylučují, že (Razdobuďko) mohl být organizátorem či dokonce vykonavatelem teroristického útoku," napsal Kommersant, podle něhož údaje o podezřelém dostali policisté a agenti tajné služby na severním Kavkaze a na jihu Ruska.

"Ani zdaleka to není jediný člověk, který je prověřován z účasti na atentátu. Proto se závěry nelze spěchat," upozornil však v listu nejmenovaný zdroj z bezpečnostních orgánů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Okamžik výbuchu na letišti DomodědovoVideo: Reuters

Razdobuďko je prý členem islamistické teroristické skupiny z jihoruského Stavropoského kraje zvané nogajský džamaat (či také nogajský batalion), která vznikla za dob válek ruských sil v Čečensku. Islamisté říkají Stavropolskému kraji Nogajská step.

Byla to odložená akce po fiasku ze Silvestra?

Právě nogajský batalion podle deníku Moskovskij komsomolec stál nejspíš také za plánem útoku na Manéžním náměstí v centru Moskvy, který o silvestrovské noci zhatila jen čirá náhoda. Sebevražedná atentátnice se tehdy zřejmě chtěla vyhodit do povětří v oslavujícím davu na náměstí, bomba ale vybuchla o několik hodin dřív v opuštěném zahradním domku, kde se teroristé na akci připravovali. Zřejmě ji náhodou aktivovala SMS zpráva od operátora s novoročním blahopřáním.

Výbuch zabil jen atentátnici, její společníci zmizeli. Explozi v zahradním domku tajná služba FSB zaznamenala, což byl vážný signál, že se něco nového chystá.

Po silvestrovském fiasku teroristé nejspíš začali plánovat atentát na letišti, kde podle expertů vybuchla stejná bomba, jež měla zabíjet o novoroční noci na náměstí.

Putin: stopa tentokrát nevede do Čečenska

Mrtvá byla podle deníku Vědomosti vdovou po jednom z členů právě nogajského batalionu. V lednu policie zatkla Zejnap Sujunovovou (24), ženu dalšího z radikálů, která na své jméno pronajala byt pro tři členy skupiny.

Základnu teroristů vyšetřovatelé našli ve městě Zelenograd, asi 40 kilometrů severozápadně od centra Moskvy. Speciální jednotka se sem vypravila 20. ledna, tedy čtyři dny před útokem na letišti, ale podezřelí už tam nebyli.

Ruský premiér Vladimir Putin ve středu odmítl spekulace o tom, že by stopa pachatelů atentátu vedla do Čečenska. „Nejnovější útok nemá podle předběžných zjištění vztah k Čečensku,“ řekl. Zdůraznil, že Rusko nebude s teroristy vyjednávat. Podobné pokusy totiž podle něj v minulosti vyústily ve dvě čečenské války. „Jakmile se s teroristy začne vyjednávat, jen se zvyšuje jejich agrese a s tím i počet obětí,“ dodal.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Z Putinova vyjádření i mozaiky informací ruských médií tedy vyplývá, že stopa nejspíš vede do Dagestánu nebo do Ingušska, případně dalších „horkých“ oblastí severokavkazského regionu spojovaných se zázemím teroristů. Ve středu Moskva držela den smutku, vlajky v metropoli byly spuštěny na půl žerdi a televize zrušily zábavní pořady. Lidé se modlili za oběti v pravoslavných kostelech i mešitách.

Na vnitru padají hlavy

Prezident Dmitrij Medvěděv také zkrátil původně několikadenní účast na ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu na pouhých pár hodin.

Mezitím začaly padat první hlavy odpovědných činitelů. Šéf Kremlu už odvolal několik vysokých úředníků ministerstva vnitra. „Pokud lidé nechápou, jak mají pracovat, najdeme si jiné,“ řekl.

Policie také zahájila trestní stíhání kvůli nedostatečnému zajištění bezpečnosti v Domodědovu. Bude prověřovat činnost jak pracovníků složek ministerstva vnitra, tak vedení letiště. Případným viníkům hrozí až sedm let odnětí svobody.

O tom, že s bezpečností na tom letiště není ani teď o nic lépe, však svědčí pokus novinářů ze serveru Life News. Ti si vyrobili maketu bomby – do krabičky od čaje dali několik baterií a nabíječku na telefon. „Bombu“ se pak pokusili pronést do letištní haly. „Rám slabě zapískal a našeho reportéra si nikdo ani nevšiml,“ napsali.

Co je to nogajský batalion
Jedna z jednotek radikálních islamistů, která působí v jihoruském Stavropolském kraji. Začal vznikat v době druhé čečenské války koncem 90. let, kdy se utvořila skupina rebelů pod přímým velením Šamila Basajeva.
Členy batalionu se stala řada mladých lidí, kteří se kvůli válkám museli vystěhovat z Čečenska. Loni na podzim několik vůdců batalionu zabily zvláštní jednotky.
„Nogajský“ se jmenuje podle označení „Nogajská step“, jež pro Stavropolský kraj používají severokavkazští povstalci. Ti označují Stavropolský kraj za součást tzv. Kavkazského emirátu, islámského státu, jejž by chtěli vytvořit na území severního Kavkazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám