Hlavní obsah

Místo v čele frakce europarlamentu bude volné, šanci má Zahradil

Právo, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Do konce příštího týdne odstoupí Polák Michal Kamiňski z čela evropské parlamentní frakce ECR, k níž patří i česká ODS. Polský list Nasz Dziennik napsal, že novým předsedou by se mohl stát europoslanec Jan Zahradil z ODS.

Foto: Archiv, Právo

Jan Zahradil

Článek

Zahradil potvrdil, že Kamiňski v čele konzervativní ECR skutečně záhy skončí. „Minulý týden naznačil, že tento nebo příští týden své křeslo opustí,“ řekl Zahradil ve středu Právu.

Kamiňski je pod tvrdým tlakem svých bývalých spolustraníků z polské strany Právo a spravedlnost (PiS). Před časem se totiž se stranou rozešel, nyní ji označuje za krajně pravicovou. Ironií je, že původně byly krajně pravicové sklony vyčítány právě jemu.

Co bude po Kamiňského odchodu, je podle Zahradila zatím jen „věštěním z křišťálové koule“. Objevilo se prý několik scénářů, jak situaci řešit. Jedním z nich je volba nového předsednictva nebo jen předsedy. Je však také možné, že vedením frakce bude pověřen někdo z jejích místopředsedů.

Kamiňskému končí regulérní mandát letos v listopadu či v prosinci. ECR možná nebude chtít kvůli funkci na deset či jedenáct měsíců pořádat riskantní volební zápas, který by ji mohl dále rozdělit.

Jak řekl Zahradil, „z mého hlediska je nejdůležitější, abychom nezabředli do mnohatýdenního soupeření“ o předsedu frakce. Logické by bylo, kdyby dalšího předsedu frakce vybrali ze svých řad opět Poláci. Ti jsou ale rozděleni a ani v ECR pro to není moc nálada.

Reklama

Výběr článků

Načítám