Hlavní obsah

Zastavme vývoz jedu pro popravčí injekce v USA, žádá německý ministr

Právo, vpl

Německý ministr zdravotnictví Philipp Rösler po protestech německých lékařů naléhavě vyzval farmaceutické firmy a Svaz farmaceutického velkoobchodu, aby nedodávaly do věznic v USA thiopental sodný – látku používanou do smrtících injekcí k popravám odsouzenců.

Článek

„Pokud vaše firma distribuuje léky obsahující thiopental sodný a obdrželi jste objednávky u USA, naléhavě vás prosím, abyste je ignorovali,“ uvedl ministr podle listu Süddeutsche Zeitung v dopise výrobcům a prodejcům. Upozornil také, že Německo je ostře proti trestu smrti.

Keneth Biros odsouzený za vraždu a znásilnění se stal v prosinci 2009 prvním odsouzeným popraveným ve státě Ohio injekcí výhradně s thiopentalem. Od loňského prosince zavedl stejnou praxi také stát Washington. Zbývající státy používají tzv. smrtící koktejl ze tří látek – thiopentalu spolu s chloridem draselným a pankuroniumbromidem. Zpravidla bývají účinné do pěti až deseti minut.

Známý jako sérum pravdy

  • thiopental je nitrožilní barbiturát s ultrarychlým účinkem.
  • funguje jako depresivum, někdy se používá při výsleších jako tzv. sérum pravdy: oslabí vůli vyslýchaného a sníží odhodlání čelit tlaku.
  • kromě anestezie se dříve používal také k lékařsky vyvolanému kómatu. K narkózám se nepoužívá, řada pacientů na něj byla alergická
  • Belgie a Nizozemsko ho schválily k eutanazii

(Zdroj - wikipedia.de)

Firma Hospira ze státu Illinois, jediný výrobce thiopentalu v USA, se už několik let potýká s výrobními potížemi a požádala, aby se její produkce nepoužívala do popravčích injekcí.

Ministerstvo zahraničí USA už prý oslovilo výrobce a distributory v Británii a SRN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám