Hlavní obsah

Na jihu Ruska vyvraždili rodinu mafiána, ušetřili jen dvě děti

Stavropol

O hrůzném nálezu v pátek informovaly úřady ve Stavropolu na jihu Ruska. V garáži jednoho z místních rodinných domů bylo objeveno osm zastřelených lidí, šest mužů a dvě ženy. Obětí masové vraždy je jeden z vůdců stavropolského zločineckého podsvětí, mafiánský kmotr známý pod přezdívkou Chán.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kromě Chána pachatelé připravili o život také jeho milenku a příbuzné. Vrahové ušetřili několikatýdenní miminko a osmiletého chlapce, kterému se podařilo schovat se v domě. S chůvou miminka však slitování neměli.

Těla obětí podle jedné verze objevil zahradník, podle jiné plynaři, kteří vyrozuměli policii. Nejprve se hovořilo o hromadné otravě plynem, než vysvitlo, že všechny oběti byly zastřeleny z pistolí, a to nejspíše během dnešního dne.

Chánovu ženu zabili již před lety

Chána se jeho konkurenti pokusili zavraždit už před pěti lety, ale vyvázl. Údajně si rozhněval podsvětí tím, jak nakládal s penězi ze "společné kasy". Kmotrova rodina žila v domě jeho manželky, zastřelené v roce 2003. Vyřizování účtů mezi zločinci se i nyní jeví nejpravděpodobnějším motivem zločinu.

Případ vyvolal rozruch a ministerstvo vnitra vyslalo do Stavropolu moskevské specialisty, aby vraždu vyšetřili. Do kraje se z Moskvy také urychleně vrátil gubernátor Valerij Gajevskij.

Zprávy o zločinu ve Stavropolu okamžitě vyvolaly reminiscence s jinou otřesnou masovou vraždou, která se odehrála v sousedním Krasnodarském kraji. Počátkem loňského listopadu ve vsi Kuščevskaja banda zločinců podřezala a ubodala v jednom rodinném domě 12 lidí, včetně čtyř dětí.

Vyšetřování zločinu vedlo k odhalením, že podezřelá banda, vedená místním poslancem a podnikatelem, už roky beztrestně terorizovala širé okolí a na svědomí má zřejmě i další vraždy farmářů, odmítajících vzdát se své půdy, znásilnění nejméně dvou stovek děvčat, vydírání a další zločiny. Místní policie a úřady celou dobu nad počínáním bandy přivíraly oči a odmítaly přijmout trestní oznámení.

Posléze se také ukázalo, že Kuščevskaja zdaleka není jedinou ruskou vsí, kde panovaly či panují podobné poměry. Shodou okolností list Izvestija dnes na titulní straně informoval o soudu nad jedním stavropolským gangem, držícím v šachu celý okres.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám