Hlavní obsah

Promarněných životů v Iráku lituji, řekl Blair

Novinky, rei
Londýn

Bývalý britský premiér Tony Blair stanul v pátek znovu před Chilcotovou komisí vyšetřující okolnosti vstupu Británie do války v Iráku. Blair řekl, že lituje promarněných lidských životů, nicméně zopakoval, že po teroristických útocích na USA ze 11. září 2001 se změnila definice hrozby a proti nevypočitatelnému iráckému prezidentovi Saddámu Husajnovi bylo třeba zakročit.

Foto: Reuters

Tony Blair před Chilcotovou komisí

Článek

„Hluboce lituji ztráty životů,“ řekl Blair s tím, že jestliže toto nebylo patrno z jeho prvního slyšení před komisí loni v lednu, pak to bylo špatně interpretováno. Z galerie se do toho ozvaly výkřiky, že na Blairovu lítost je už pozdě.

Tony Blair byl zásadním spojencem amerického prezidenta George W. Bushe, který invazi do Iráku prosazoval. Druhé Blairovo slyšení nepřineslo nic nového. Expremiér navíc už před pátečním vystoupením zveřejnil 26stránkové prohlášení reagující na dotazy komise.

Na potíže při obejití OSN upozornil i Bushe

Blair potvrdil, že jeho poradci ho upozorňovali, že invaze do Iráku bez příslušné rezoluce OSN by mohla být nelegální. Odmítl však, že by s nimi nebo s poslanci manipuloval.

Blairův bývalý právní poradce tento týden před vyšetřovateli řekl, že ho zklamalo premiérovo vystoupení v parlamentu, v němž tvrdil, že by útok bez rezoluce legální byl. Lord Goldsmith řekl, že o tom přesvědčen nebyl, o čemž informoval i Blaira. Skutečností nicméně zůstává, že nakonec v předvečer invaze v březnu 2003 uznal zákonnost invaze v dopise.

Blair tvrdí, že po teroristických útocích z 11. září už nešlo hrozbu v podobě Husajna ignorovat a zahrávat si s ní. Nemá ani pochybnosti o tom, že by Saddám případnou novou rezoluci OSN neobcházel.

Expremiér potvrdil, že podporu vyjádřil Bushovi v dopise, který ale zveřejněn nebude. Blair jeho znění shrnul. Bushovi napsal, že budou-li spravedlivé důvody, bude za ním stát navzdory všem těžkostem. Zároveň poukázal na těžkosti v souvislosti s postupem bez požehnání OSN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám