Hlavní obsah

Lékařská péče za hranicemi bude v rámci EU dostupnější

Štrasburk

Lékařská péče za hranicemi bude v členských zemích Evropské unie dostupnější. Ve středu o tom rozhodlo hlasování europoslanců, kteří přijali předpisy vyjasňující pravidla pro úhradu, včetně případů, kdy může být vyžadováno jejich schválení předem. Ve své tiskové zprávě to uvedla tisková kancelář Evropského parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Nová pravidla stanoví, že občanům EU mohou být uhrazeny náklady na zdravotní péči, které vznikly v jiném členském státě, pokud by tento typ léčby a nákladů byl ve vlastní zemi hrazen,“ uvedla kancelář.

Podle ní bude od nynějška pro úřady obtížnější odmítnout pacientovi „předchozí souhlas“ s léčbou vyžadující pobyt v nemocnici přes noc nebo pro specializovanou zdravotní péči. To bude možné jen z důvodů, které parlament vymezil.

Každá země musí navíc zavést kontaktní místo, na které se mohou pacienti v případě potřeby obrátit.

„Z čerpání zdravotní péče v zahraničí by mohli těžit zejména pacienti na dlouhých čekacích seznamech, kterým je v současnosti jen těžko dostupná odborná pomoc v jejich zemi,“ uvedla tisková kancelář s tím, že poslanci posílili ustanovení o spolupráci v oblasti vzácných onemocnění.

Návrh schválený europoslanci musí ještě posvětit Evropská rada, která se ale podílela na jeho tvorbě. Po schválení budou mít členské země 30 měsíců na provedení změn.

Reklama

Výběr článků

Načítám