Hlavní obsah

Švýcarský bankéř jde k soudu kvůli WikiLeaks

– Curych
Novinky,

Bývalý švýcarský bankéř Rudolf Elmer, který předal v pondělí serveru WikiLeaks informace o firmách a jednotlivcích působících v daňovém ráji na Kajmanských ostrovech, dorazil ve středu na slyšení u soudu v Curychu. Je obviněn, že porušil bankovní tajemství a vyhrožoval svému bývalému zaměstnavateli, uvedla BBC.

Foto: Arnd Wiegmann , Reuters

Švýcarský bankéř Rudolf Elmer jde k curyšskému soudu

Článek

Pětapadesátiletý certifikovaný auditor Elmer byl obviněn, že ukradl data a pokusil se vymámit peníze od banky. Také zastrašoval zaměstnance banky včetně bombové hrozby a nabízel za úplatu tajné bankovní údaje. Čelí i obvinění z porušení firemního a bankovního tajemství. Elmer ale tvrdí, že švýcarský zákon o bankovním tajemství neporušil.

Současné obvinění nesouvisí s tím, že v pondělí předal serveru WikiLeaks údaje o bankovních účtech jednotlivců a firem, kteří se podle něj pokoušeli vyhnout placení daní.

Žaloba chce, aby byl odsouzen k trestu vězení na osm měsíců a zaplatil 2000 franků pokuty.

Elmer přiznal, že některé zákony porušil, ale nikoli švýcarské bankovní tajemství, protože všechny informace se vztahují ke Kajmanským ostrovům, a ty nespadají pod švýcarskou jurisdikci. Elmer pracoval v pobočce banky Julius Baer na Kajmanských ostrovech ve funkci šéfa až do roku 2002, kdy byl odvolán.

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange uvedl, že data zveřejní za pár týdnů poté, co budou prověřena. Elmer už jednou v roce 2007 předal WikiLeaks tajná data o některých klientech.

Elmer po předání dodal, že banky i mezinárodní organizace mu odmítly ukázat, jak se bohatí vyhýbají placení daní.

Banka Julius Baer uvedla, že ze strany bývalého bankéře šlo o „zastrašování a vendetu“. Podle ní se rozhodl diskreditovat banku a její zákazníky, když mu byly odmítnuty jeho požadavky na finanční kompenzaci za propuštění.

Elmer naopak tvrdí, že banka obtěžuje jeho i jeho rodinu a tvrdí, že mu nabídla 500 000 franků, když nezveřejní systém, jak se bohatí politici a obchodníci vyhýbají placení daní.

Švýcarský bankovní systém je v posledních letech terčem tvrdé kritiky, protože striktně dbá na bankovní tajemství a pomáhá lidem vyhýbat se placení daní a spekulovat. Loni musela banka UBS předat detaily o 4450 účtech svých klientů v USA. [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám