Hlavní obsah

Na Slovensku nefungovaly tísňové linky, žena se nedočkala pomoci a zemřela

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

V Žilinském kraji v pondělí nefungovaly pět hodin tísňové linky a pravděpodobně v důsledku toho zemřela 58letá žena. Jak informuje server tvnoviny.sk Miroslav Kvašňovský byl na návštěvě u sousedky. Ženě se najednou přitížilo a on nemohl zavolat sanitku. Než doběhl pro lékaře, žena zemřela.

Článek

Žena se náhle začala stěžovat na bolesti a nemohla se nadechnout. Na tísňové linky 112, 150, 158 a 155 se nedalo dovolat. Pro záchranku proto muž vyrazil osobně, ale než se na místo dostavil lékař, žena zemřela.

„Mohu potvrdit, že svědek události se nedovolal na žádnou tísňovou linku a lékařskou pomoc vyhledal osobně. Bohužel, pacientce se už nedalo pomoci a zemřela,“ řekla ředitelka Operačního střediska záchranné zdravotní služby Andrea Smolková.

Tragický případ dokázal špatnou komunikaci v rámci integrovaného záchranného systému. Všechny tísňové linky se totiž spoléhají na jediného operátora. Jedná se o Slovak Telekom, kterému v pondělí selhala ústředna v Žilinském kraji.

Ministerstvo vnitra tvrdí, že po výpadku tísňových linek okamžitě zřídilo náhradní mobilní čísla, kam mohli lidé volat v případě nouze. Policie zahájila trestní řízení ve věci obecného ohrožení.

Slovenská vláda ve středu projedná návrh nové koncepce integrovaného záchranného systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám