Hlavní obsah

Na Ukrajině zadrželi teroristy, chystali útok na proruského prezidenta

Kyjev

Na západní Ukrajině byla zadržena skupina osob podezřelých z přípravy atentátu na prezidenta země Viktora Janukovyče. V pondělí to napsal ukrajinský list Segodňa s tím, že příslušníci skupiny se hlásí k nacionalistickému hnutí Tryzub navazující na odkaz Stepana Bandery. Podle agentury Unian byl nedávno Janukovyč nucen v souvislosti s plány tohoto hnutí změnit trasu své cesty po západní Ukrajině.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Viktor Janukovyč musel změnit trasu své cesty.

Článek

Skupina byla zadržena v Ivano-frankivské oblasti a podle policie byly při akci nalezeny i dvě ostřelovací pušky, několik samopalů Kalašnikov, granáty, pistole a značné množství munice. V tajném úkrytu policisté našli také navigační přístroje a radiostanice.

Gubernátor Ivano-frankivské oblasti Mychajlo Vyšyvaňuk novinářům řekl, že atentátníci mohli mít v úmyslu zaútočit na prezidentské letadlo v době nedávné Janukovyčovy návštěvy v oblasti. Skupina si koncem loňského roku pronajala dům nedaleko letiště v Ivano-Frankivsku. Zadržení příslušníci organizace Tryzub podle policie plánovali útok i na předsedu ukrajinského parlamentu a další vysoce postavené představitele státu.

Organizace Tryzub se hlásí k odkazu ukrajinského národního hnutí vedeného Stepanem Banderou, který se v první polovině minulého století postavil do čela boje za nezávislost Ukrajiny. Volá po vybudování ukrajinského národního státu zbaveného vlivu Moskvy i Západu. Současná vláda ale Banderovi odňala titul národního hrdiny. [celá zpráva]

Příslušníci hnutí podle ukrajinské tajné služby stojí za nedávnou explozí v Záporoží na jihovýchodě země, při níž byl zničen pomník diktátora Josifa Stalina. Ukrajinská justice obvinila pachatele pumového útoku z terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám