Hlavní obsah

Le Pena střídá v čele francouzské ultrapravice jeho dcera

– Tours

V Tours ve střední Francii v sobotu začal dvoudenní sjezd francouzské krajně pravicové Národní fronty (FN), v jejímž čele vystřídá Jeana-Marieho Le Pena jeho dcera Marine Le Penová, uvedly agentury AFP a Reuters. Dvaačtyřicetiletá politička má podle místních komentářů šanci na dobrý výsledek v prezidentských volbách na jaře 2012.

Foto: Profimedia.cz

Marine Le Penová

Článek

Dvaaosmdesátiletý Le Pen, který stojí v čele FN od jejího založení v roce 1972, již dříve oznámil, že na sjezdu předá funkci. Kandidoval na ni kromě Le Penové i Bruno Gollnisch. Členové strany již hlasovali a zvolili podle nejmenovaných zdrojů agentur Le Penovu dceru. Výsledek má být oficiálně oznámen v neděli; prý získala téměř 70 procent hlasů.

Le Penová byla místopředsedkyní FN a favoritkou stranického hlasování. Je členkou Evropského parlamentu. Ve srovnání s otcem zastává umírněnější pozice, se kterými se ztotožňují i mnozí lidé mimo FN. Je výřečná a oblíbená, sledovanost jejích vystoupení v televizi je vždy vysoká.

V prezidentských volbách podle analytiků asi sebere některé hlasy Svazu pro lidové hnutí (UMP) prezidenta Nicolase Sarkozyho, který bude nejspíš usilovat o druhý mandát. Podle průzkumů by dva z pěti přívrženců UMP byli pro nějakou spolupráci s FN, kterou již v minulých letech stabilně volilo kolem 15 procent Francouzů.

Podle průzkumů by Le Penovou nyní v prvním kole prezidentských voleb volila téměř pětina obyvatel Francie. Politička, která spolu se Švédem Jimmie Aekessonem a Nizozemcem Geertem Wildersem představuje novou tvář evropské krajní pravice, věří, že se jí podaří postoupit do druhého kola, jak to před lety dokázal její otec.

Reklama

Výběr článků

Načítám