Hlavní obsah

Papež Jan Pavel II. bude blahořečen, připsali mu zázrak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán
Aktualizováno

Papež Jan Pavel II. bude v první polovině roku blahořečen, jeho nástupce Benedikt XVI. mu oficiálně přiznal zázrak. Uvedl to v pátek kardinál Angelo Amato, který vede komisi pro blahoslavení a svatořečení Jana Pavla II.

Foto: Profimedia.cz

Papež Jan Pavel II.

Článek

Ceremonie blahořečení se uskuteční první neděli po Velikonocích, tedy na 1. máje, uvedla DPA. Zvažoval se i termín 2. dubna, kdy papež zesnul. Ceremoniálu blahořečení v bazilice svatého Petra bude předsedat sám Benedikt XVI., oznámil vatikánský mluvčí Federico Lombardi.Tělo zesnulého papeže bude bez exhumace přímo přeneseno až do baziliky, kde prostá mramorová deska ponese nápis Blahoslavený Jan Pavel II.

Ve středu vatikánská Kongregace pro otázky svatořečení uznala zázrak, který minulý týden prohlásila za prokázaný lékařská komise.Jako zázrak bylo už na začátku ledna uznáno uzdravení francouzské řádové sestry Marie Simon-Pierre, která trpěla Parkinsonovou chorobou. [celá zpráva]

Touto chorobou trpěl sám Jan Pavel II, který zemřel 2. dubna 2005 ve věku 84 let. Pro blahořečení by mu měly být uznány dva zázraky, rozhoduje o něm ale papež.

Beatifikace papeže Jana Pavla II. se uskuteční v rekordně krátké době po jeho smrti. Tuto nebývalou rychlost vysvětlil Vatikán tím, že "Jan Pavel II. se již za svého života, ve své smrti i po ní těšil pověsti jako svatý".

Proces blahořečení Jan Pavla II. začal velmi záhy, již 28. června 2005. Už při jeho pohřbu na Svatopetrském náměstí 8. dubna 2005 lidé skandovali: "Santo subito" (Svatý hned).

Obvykle bývá proces blahoslavení zahájen pět let po smrti. Pravidlo poprvé porušil papež Jan Pavel II., když urychlil proces blahořečení Matky Terezy, která zemřela v roce 1997 a blahořečena byla v roce 2003.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám