Hlavní obsah

Pentagon popřel, že by chystal prodej zbraní do Gruzie

– Washington
Novinky, rei

Ministerstvo obrany USA ve čtvrtek popřelo zprávu ruské agentury ITAR-TASS o chystaném prodeji protiletadlových a protitankových zbraní do Gruzie prostřednictvím třetích zemí. Mluvčí Pentagonu zprávu označila za „naprosto nepravdivou“.

Foto: Profimedia.cz

Americké střely Patriot

Článek

Ruská agentura v úterý citovala nejmenované zdroje z ruských tajných služeb a armády, že se Spojené státy chystají dodat Gruzii zbraně za desítky miliónů dolarů. ITAR-TASS spekulovala o systému protivzdušné obrany Patriot, protiletadlových střelách Stinger a Igla-3 a protitankových Javelin a Hellfire-2.

Zbraně měli během jeho prosincové návštěvy Washingtonu gruzínskému ministru pro evropskou integraci Giorgimu Baramidzemovi přislíbit náměstek ministra obrany Alexander Vershbow a senátor John McCain. Dodávky měly být uskutečněny přes třetí země.

„Zprávy o prodeji amerických zbraní do Gruzie přes třetí země jsou naprosto nepravdivé,“ reagovala mluvčí Pentagonu Wendy L. Snyderová. Novináře s dalšími otázkami odkázala na ministerstvo zahraničí, které předtím uvedlo, že dotazy by měly být směrovány ministerstvu obrany. Na dotazy nereagoval ani McCain, který veřejně podporoval prodej zbraní do Gruzie.

WikiLeaks: USA nechtějí pokazit sbližování

Někteří američtí analytici spekulovali, že ruská zpráva byla záměrně vypuštěna před návštěvou gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho v USA. Ten se ve středu setkal s novým předsedou Sněmovny reprezentantů Johnem Boehenerem.

Obamova administrativa i podle depeše amerického velvyslance v Rusku zveřejněné serverem WikiLeaks odmítla prodat Gruzii zbraně, aby to nenarušilo sbližování Washingtonu s Moskvou.

Gruzie vedle v roce 2008 s Ruskem konflikt kvůli odštěpeneckým regionům Jižní Osetie a Abcházie. Podle vyšetřování Evropské unie konflikt sice vyvolala, ale ruská invaze na gruzínské území byla nelegální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám