Hlavní obsah

Záplavy ohrožují Frankfurt nad Mohanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem

Německo ve středu nejvíce znepokojoval rozvodněný Mohan. Voda ve Wertheimu na soutoku řek Tauber a Mohan stoupala ráno rychleji, než se očekávalo. Vrcholu dosáhla po poledni zaplavením náměstí. Zatopení hrozí také centru Frankfurtu nad Mohanem, kde vodu zatím držely montované hráze.

Článek

Už kolem páté ráno vystoupala voda ve 24tisícovém Wertheimu na 5,72 metru a překročila tak hranici, s níž se počítalo až odpoledne. Řeka pak kulminovala kolem poledne, a to za stavu 5,80 metru, což je více, než se původně čekalo. Tou dobou už na hlavním náměstí stála voda 80 centimetrů vysoko.

Foto: Wolfgang Rattay , Reuters

Zaplavené předměstí Koblence

Voda začala pronikat do historického centra Wertheimu již v noci na úterý. Zaplaveno je zhruba 450 domů, v nichž žije zhruba tisícovka lidí.

Ve finanční metropoli Frankfurtu nad Mohanem velká voda ohrožovala hlavní historické náměstí Römerberg. Jedna ulice už byla zaplavena a na ochranu dalších byly postaveny protipovodňové bariéry, které zatím svůj úkol zvládají. S kulminací vody se ale počítá až v pátek.

Na velkou vodu se připravují i obce na dolním toku Mohanu. Na pátek navíc meteorologové předpovídají vydatné deště. Kromě Mohanu by déšť mohl ovlivnit i hladinu Mosely a Rýna.

Foto: Wolfgang Rattay , Reuters

Zaplavený památník na soutoku Mosely a Rýna v Koblenci

Hladina řeky Odry na východě Německa u obce Hohensaaten začala klesat poté, co ledoborce v noci na dnešek prorazily bariéru z ledových ker. Ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko sice hladiny toků klesají, ale situace by se mohla stát znovu kritickou, pokud se naplní předpovědi počasí, že znovu přijde obleva, navíc doprovázená deštěm. Nejvyšší povodňový stupeň platí na dolních tocích řek Černý Halštrov v okrese Wittenberg a Bílý Halštrov u Merseburgu. Problémy jsou nadále i na řece Sále v Halle, Už v úterý přitom muselo být v Halle evakuováno 34 lidí z místního domova důchodců.

Reklama

Související články

Rychlá obleva v Německu má dvě oběti

Povodně v Německu, které způsobil rychle tající sníh, už mají dvě oběti. Z řeky Enz v Bádensku-Württembersku vylovili záchranáři tělo padesátiletého muže....

Výběr článků

Načítám