Hlavní obsah

Češka má vrátit uneseného syna otci, rozhodl rakouský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouský soud nařídil Češce, která před Vánocemi v Linci unesla svého pětiletého syna, aby jej vrátila rakouskému otci, jemuž byl soudně svěřen do péče. Pokud šestadvacetiletá žena chlapce nepřivede zpět, hrozí jí pokuta ve výši 2000 eur (zhruba 49 000 korun). Informovala o tom ve středu agentura APA.

Foto: Profimedia.cz

Češka syna unesla při společné návštěvě vánočních trhů v Linci.

Článek

Češka se 22. prosince v doprovodu své matky sešla se synem a jeho šestatřicetiletým otcem na společné návštěvě vánočních trhů v Linci. Tam se synem zmizela a odjela s ním do domovského města poblíž polských hranic, uvedla APA. [celá zpráva]

Druhý den po telefonu oznámila exmanželovi, že ona i syn jsou v pořádku.

Podle rakouských médií bylo dítě v Česku svěřeno do výchovy matce. Právní zástupce otce Klaus Dorninger na konci prosince prohlásil, že podle unijního práva přísluší v tomto případě Rakousku rozhodovat o všech otázkách péče o dítě a právu matky ho navštěvovat. Dítě bylo rozhodnutím rakouského soudu svěřeno do péče otce v roce 2008.

Jakmile matka obdrží vyrozumění o nynějším rozhodnutí rakouského okresního soudu, začne jí běžet třídenní lhůta, během níž musí chlapce přivézt zpět do Rakouska. Jinak jí hrozí pokuta.

České úřady mají na vyjádření šest týdnů. Otec je zatím se synem alespoň v telefonickém kontaktu.

Chlapcův otec už před Vánocemi vyjádřil naději, že matka "v zájmu dítěte" sama povolí a dítě přivede, aby se mohlo vrátit do známého prostředí otcovy rodiny a mateřské školy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám