Hlavní obsah

Odhalená ruská agentka dostala místo ve státní firmě

– Moskva

Natalia Pereverzevová, kterou loni s devíti dalšími osobami vyhostily USA jako spící agentku Patricii Millsovou, se stala druhým členem skupiny, jenž dostal lukrativní místo ve státní společnosti. Podle středečního deníku Kommersant se stala asistentkou ředitele provozovatele ropovodů Transněfť.

Foto: Reuters

Agenti Ruska u soudu v New Yorku

Článek

Pereverzevová žila nedaleko Washingtonu s manželem Michailem Kucikem, který tam používal jméno Michael Zottoli, a dvěma dětmi. Zaměstnání neměla, byla ženou v domácnosti. Vyšetřovatelé u páru doma v trezorech našli falešné doklady a hotovost sto tisíc dolarů (1,9 miliónu korun).

Pereverzevová a další podezřelí byli loni v létě vyhoštěni výměnou za čtyři osoby odsouzené v Rusku za špionáž pro USA. Podle listu Kommersant skupinu zradil plukovník ruské vojenské rozvědky SVR Ščerbakov, který měl léta na starosti agenty působící pod falešnou identitou. Podle deníku je Ščerbakov na útěku.

Pereverzevová je druhým členem skupiny, který dostal zaměstnání v ruském státním podniku. Její kolega Andrej Bezrukov – jinak Donald Heathfield – od října pracuje jako poradce ředitele ropné firmy Rosněfť.

Největší pozornosti ze skupiny se ale dostává 28leté Anně Chapmanové. Od recepce, které se skupině dostalo na přivítanou od premiéra Vladimira Putina, se jako poradkyně banky Fondservisbank objevila na Bajkonoru u slavnostního startu raketoplánu Sojuz k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), dala se ve spodním prádle vyfotit pro pánský magazín a stala se vedoucí společenské rady Mladé stráže, což je mládežnické křídlo strany Sjednocené Rusko. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám