Hlavní obsah

Turecko odmítá vinu na zmaření protidrogové akce, při níž byl zatčen Čech

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Při nevydařené protidrogové akci, při níž byl v Turecku zadržený český řidič kamiónu převážející látku potřebnou k výrobě heroinu, udělala údajně chybu slovenská policie. Tvrdí to Turecko, kde byl kamión koncem roku 2010 zabaven a český řidič uvězněn a následně vyhoštěn ze země.

Článek

Vyjádření turecké ambasády v Bratislavě získala televize Markíza. „Bohužel, ze strany slovenských bezpečnostních sil došlo k chybám a nedostatkům při plnění požadavků a mezinárodních norem, na které jsou naše bezpečnostní síly zvyklé,“ uvádí se v prohlášení turecké strany. Slovenská strana zatím toto vyjádření nekomentovala a označila ho za příliš všeobecné. Bratislava navrhuje slovensko-turecké setkání, kde by se problém vyjasnil.

Převoz nebezpečné látky ze Slovenska do Turecka sledovala slovenská policie, která se tímto způsobem snažila dopadnout drogový gang. Slovensko nadále tvrdí, že za zmařením akce mohou turecké orgány.

Turecko se rovněž pozastavilo nad vyjádřením slovenského ministra vnitra Daniela Lipšice, že i tato akce dokázala, že Turecko není připraveno na vstup do Evropské unie.

Českého autodopravce objednala koncem roku 2010 pro odvoz chemikálie mezinárodní organizace, kterou slovenská policie podezírá z drogových obchodů. Policie několika států sledovala kamión na celé trase ze Slovenska do Turecka. V Istanbulu však byl kamión zabaven, český řidič byl zatčen, strávil vánoční svátky ve vězení a byl vyhoštěn ze země. Česká firma, pro kterou pracuje, jezdí hlavně do Turecka, takže vyhoštění přímo ohrožuje jeho živobytí.

Slovensko uvažuje o odškodnění

Slovensko chce požádat Turecko, aby zrušilo zákaz vstupu na jeho území pro řidiče českého kamionu. „Pokud turecká strana k tomu nepřistoupí, po ukončení vyšetřování zvážíme, co bychom mohli pro tohoto řidiče udělat,“ řekl Právu mluvčí slovenského ministerstva vnitra Gábor Grendel.

Tento postup avizoval v diskusním pořadu televize Markíza také ministr vnitra. „Lidsky musím říct, že je mi velmi líto, co se mu v Turecku stalo. Je to jeho živobytí a má rodinu. Učiním vše pro to, aby mu turecká strana zrušila zákaz vstupu do Turecka, a pokud ho neodškodní, tak abychom ho odškodnili my,“ uvedl Lipšic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám