Hlavní obsah

USA radily Thaçimu, jak přečkat skandál s únosy lidí kvůli orgánům

Právo, CNN, los

USA nejprve kryly nynějšího kosovského premiéra Hashima Thaçiho, a potom mu přímo radily, jak politicky přečkat prosáknutí skandálních informací, že se jako jeden z šéfů Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) podílel koncem 90. let na únosech Srbů a následném kšeftování s jejich tělesnými orgány.

Článek

Uvádí to Chuck Sudetic, poradce bývalé předsedkyně tribunálu pro zločiny v Jugoslávii (ICTY) Carly del Ponteové. „Podle albánských a amerických zdrojů v průběhu jara 2008 – poté, co Carla del Ponteová vydala paměti, v nichž zmínila unášení lidí a věrohodně popsala kšeftování s jejich tělesnými orgány – vysocí američtí úředníci doporučili Thaçimu a dalším kosovským vůdcům mlčet a bouři přečkat,“ napsal Sudetic v článku pro list The Washington Post.

Upozornil, že vlády Kosova a Albánie od té doby skutečně vydaly jen mlhavé prohlášení, v němž veškerá obvinění popřely. USA měly podle Sudetika na Thaçiho, jejž označil za „amerického zlatého hocha“, velký vliv.

Washington doporučil skončit s únosy

„Washington věděl o únosech, k nimž docházelo poté, co NATO v červnu 1999 okupovalo Kosovo. Američtí diplomaté rychle zareagovali na srbské žádosti, aby pomohli přimět UÇK k ukončení únosů. Jejich počet se skutečně snížil. Ale o obětech už nikdo neslyšel.“

Opakované nedělní parlamentní volby v pěti kosovských obcích podle neoficiálních výsledků jasně vyhrála Demokratická strana Kosova (PDK) dosavadního premiéra Hashima Thaçiho. Oznámila to nevládní organizaci Demokracie v akci.

Sudetic zároveň vyzval USA, aby se začaly vážně zabývat obsahem zprávy, v níž švýcarský zvláštní zpravodaj Rady Evropy Dick Marty označil koncem loňského roku UÇK za zločineckou organizaci, která má na svědomí vraždy, bití, obchod s lidskými orgány a další zločiny. Vybídl také Washington, aby zajistil bezpečnost všech, kteří chtějí o masakrech hovořit, neboť případným svědkům jde podle něj v Kosovu o život.

„Spojené státy by měly probrat každičký detail zprávy Rady Evropy a hovořit s Martym o informačních zdrojích, jež z bezpečnostních důvodů nemohl zveřejnit. Pokud by se ukázaly jako věrohodné, USA a EU by měly vytvořit orgán schopný vše vyšetřit, případně zahájit stíhání a ochránit svědky,“ míní Sudetic.

Washington by měl podle něj požadovat, aby „Kosovo a Albánie plně spolupracovaly. Pokud by se jim to nepodařilo, měly by USA a jejich spojenci nasadit svůj vliv na demisi osob odpovědných za nedostatečnou spolupráci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám