Hlavní obsah

Zajatého Maďara z mírové mise OSN v Súdánu deptali fingovanými popravami

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Po 91 dnech strávených v zajetí se maďarský člen mírové mise Spojených národů v Súdánu István Papp (55) dostal na ve středu svobodu. „Nejhorší bylo, když mi únosci zavázali oči, tvářili se, že připravují moji popravu a pak mi řekli, že šlo o omyl,“ uvedl v pátek na tiskové konferenci v Budapešti.

Foto: Mohamed Nureldin Abdallah, Reuters

Ištván Papp po propuštění na chartúmském letišti

Článek

Únosci ho zadrželi 7. října 2010 v Dárfúru. „Jsem důstojníkem v důchodu. Mírová mise však byla pro mě velkou výzvou. Nakonec mně unesla dvacetičlenná skupina, kterou jsem měl pomáhat odzbrojit,“ uvedl Papp. Podle informací maďarských médií člena mírové mise zadržovala skupina bývalých vojáků súdánské armády.

O svém osvobození nechtěl mluvit. „Poslední dny bylo cítit na chování únosců, že se něco děje. Pak mně řekli, abych utíkal, tak jsem utíkal,“ řekl Papp. Maďarská média naznačila, že na jeho vysvobození se podílela maďarská protiteroristická jednotka. Není jasné, zda únosci dostali výkupné.

Bývalý důstojník uvedl, že v Súdánu se množí únosy, protože zde považují každého bílého člověka za Američana a milionáře. „V průběhu zajetí jsem svým únoscům vysvětlil, že Maďara nemá smysl unášet, protože se jim to nevyplatí. Myslím, že to pochopili,“ usmál se Papp.

Papp skoro zlomily fingované popravy

Podle maďarského člena mírové mise bylo v zajetí nejhorší, že skupina neustále měnila místo, aby nebyla odhalena. „Pěšky jsme prošli stovky kilometrů, v chladných nocích jsem spal na zemi přivázaný řetězem ke stromu. Netloukli mě, nemučili, ale psychicky to bylo velmi náročné,“ dodal Papp. Nejhorším zážitkem pro něho byly fingované popravy. „Zavázali mi oči a přečetli seznam mích provinění. Následně mi řekli, že šlo o omyl,“ uvedl. Papp přiznal, že byl v tak špatném psychickém stavu, že po těchto zážitcích na krabičku od cigaret sepsal raději závěť.

Stravoval se společně se svými únosci a pil vodu z louže. „Jednou za dva až tři dny mi dali velbloudí mléko. Jedlo se společně. Kdo byl dost rychlý, ten se najedl. Ukázalo se, že v tom nejsem moc dobrý,“ dodal.

Chce se do Súdánu vrátit

Později už dostával samostatné porce, aby vydržel namáhavé pochody. „Vyžádal jsem si porci před tím, než dali do jídla silné koření, které dělalo jídlo pro Evropana nepoživatelným,“ konstatoval.

Papp se chce do Súdánu vrátit. „Pro celou misi by bylo velmi špatné, kdybych se nevrátil. Ostatní by si řekli, že pokud to vzdal Papp, tak to nemá smysl,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám