Hlavní obsah

Vydělávám méně než mechanik, cituje BBC české lékaře

Novinky, Vladimír Michna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská stanice BBC si všimla českých protestujících lékařů a v rozsáhlém materiálu na svém webu popisuje zdravotnickou krizi v České republice. Mnoho českých nemocnic může od března řešit problém se zabezpečením základní péče o pacienty, píše přední evropské médium.

Článek

Důvodem může být odchod tisíců lékařů z českých nemocnic v rámci akce Děkujeme, odcházíme, která je protestem proti nízkým mzdám.

Hned na začátku článku je citován názor Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL), že vlády od pádu komunismu s platy lékařů nic neudělaly.

Reportér BBC hovořil s mladým českým onkologem Petrem Pappem z Ústí nad Labem, který sděluje, že po šesti letech studia a třech letech praxe vydělá s maximálními přesčasy 22 tisíc korun hrubého, tedy méně než mechanik nebo číšník, jak říká.

Nehodlám pracovat za plat jako v McDonaldu
český lékař Petr Papp

„Nehodlám pracovat za plat jako v McDonaldu,“ stěžuje si český lékař a vzpomíná, že když si při studiích přivydělával učením angličtiny, přišel si na víc.

Doktor Papp je jedním z 3772 lékařů v Česku, kteří podali výpověď a od března by se měli stát nezaměstnanými.

„Mám ještě peníze na to, abych přežil pár měsíců. Rozesílám již žádosti o zaměstnání do různých projektů v Irsku, Velké Británii, ale i Austrálii nebo ve Spojených státech,“ říká Papp pro BBC. „Neučili mě léčit jen určité národy. Nemocný je nemocným všude na světě,“ dodává zklamaný český lékař.

Ministerstvo: tolik lékařů odejít nemůže

Podle českého ministerstva zdravotnictví je nepravděpodobné, aby tolik českých lékařů našlo práci za hranicemi. Většina z nich nemá jazykové znalosti, ani speciální celoevropskou kvalifikaci provádět medicínu v jiných zemích, cituje BBC ministerstvo.

Pokud lékaři jen blafují a vláda zůstane pevná, české zdravotnictví a ministr Heger přežijí, pokud však neblafují, mnoho pacientů bude v březnu v šoku
hodnocení BBC

„Lékaři opouští tuto zemi již po léta,“ hodnotí pro BBC předseda lékařských odborů Martin Engel. „Naše kampaň má za cíl toto zastavit,“ dodává.

"Pokud lékaři jen blafují a vláda zůstane pevná, české zdravotnictví a ministr Heger přežijí, pokud však neblafují, mnoho pacientů bude v březnu v šoku," končí hodnocením materiál BBC.

Odbory čekají další výpovědi, Heger představil reformu

LOK-SČL v pátek ohlásil druhou fázi kampaně Děkujeme, odcházíme. Během ledna a února očekává, že se k akci připojí a výpověď podají další stovky lékařů. [celá zpráva]

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ve čtvrtek představil podobu reformy zdravotnictví a následně oznámil, že o pacienty, kteří nebudou moci být kvůli exodu nemocničních lékařů ošetřeni, se postarají ambulantní specialisté a praktičtí lékaři. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám