Hlavní obsah

O dioxinu v krmivu věděl výrobce od března, norma byla překročena 77krát

Novinky, ČTK, pit, aš
Berlín
Aktualizováno

V Německu nadále narůstá skandál s výskytem rakovinotvorného dioxinu ve vejcích a drůbežím a vepřovém mase. Nově zveřejněné testy ukázaly, že povolená hladina dioxinu v krmivu byla překročena 77krát, píše BBC. Výrobce o překročení normy věděl už od března. Zřejmě záměrně používal oleje pro biopaliva v krmných směsích.

Článek

Deník Hannoversche Allgemeine Zeitung (HAZ) v pátek s odvoláním na ministerstvo zemědělství Šlesvicka-Holštýnska uvedl, že firma, která závadné krmné tuky vyráběla, věděla o jejich kontaminaci dioxinem už od března 2010. Úřady to však zjistily až na konci prosince.

Podle HAZ prokázal březnový test v soukromé laboratoři, že množství jedovaté látky více než dvojnásobně překračuje povolenou hranici 0,75 nanogramu dioxinu na kilogram tuku.

Severoněmecká firma Harles Und Jentzsch měla podle ministerstva zemědělství Šlesvicka-Holštýnska k dispozici 20 laboratorních zkoušek, z nichž devět bylo pozitivních na vysoký obsah dioxinu.

Ministerstvo zemědělství i policie mají podezření, že oleje určené pro výrobu biopaliv byly záměrně používány do krmných směsí.

"První zjištění indikují vysokou míru nelegálních aktivit," uvedl mluvčí ministerstva zemědělství. "Společnost nebyla ani oficiálně registrována, aby nebyla vystavena kontrolám," dodal.

Firma, kterou od tohoto týdne vyšetřuje policie, vyrobila až 3000 tun krmného tuku s dioxinem. Takové množství mohlo podle německého ministerstva zemědělství kontaminovat až 150 000 tun krmiva pro hospodářská zvířata.

Týdně ohromné škody

Úřady daly uzavřít už přes 4700 chovů, postiženo je 13 ze 16 spolkových zemí, jak uvedl server Spiegel Online. Největším problémům čelí Dolní Sasko. Němečtí zemědělci odhadují způsobené škody na 40 až 60 miliónů eur týdně (téměř jedna až 1,5 miliardy Kč) a žádají jejich náhradu od výrobce kontaminovaného krmiva.

Podle dostupných údajů byla kontaminovaná vejce vyvezena do Nizozemska a Británie. Problém je o to závažnější, že v Nizozemsku se již použila do výroby majonéz a pečiva. Kvůli této kauze zahájily preventivní kontroly i české úřady.

Dioxin je vysoce toxická a karcinogenní látka, která se velmi pomalu rozkládá. Dobře se váže na tukové tkáně v lidském nebo zvířecím těle a při větších koncentracích nebo dlouhodobém působení může podle odborníků způsobit vážné zdravotní poruchy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám