Hlavní obsah

Oceněný britský záchranář jde na 14 let za mříže kvůli metráku kokainu

Londýn

Trest čtrnácti let vězení dostal ve středu 41letý záchranář Simon Ford, který byl oceněn za svůj zásah při atentátech ze 7. července 2005. Odsouzen byl za pašování 110 kilogramů kokainu. Byl jedním z 33 odsouzených členů gangu, který pašoval drogy a pral peníze, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Útoky na londýnskou hromadnou dopravu si vyžádaly přes padesát obětí. Sebevrahové zaútočili ve třech soupravách metra a v autobuse.

Článek

Ford dostal Zlatou medaili londýnských hasičů za záchranu lidí poté, co výbuch roztrhl dvoupatrový autobus na náměstí Tavistok. Poté ale začal mít osobní problémy a začal brát kokain. Nakonec ho problémy přivedly do gangu.

Zadržen byl v roce 2008 ve svém bytě v surreyském Chertsey se 110 kilogramy kokainu. Ten byl chvíli předtím vyložen na pláži v Kentu.

Při zásahu tehdy bylo zatčeno 22 lidí. Jednalo se o jednu z největších akcí proti organizovanému zločinu. Účastnilo se jí více než pět set policistů. V domě v Uxbridge byl dokonce použil nakladač k proražení zdi bankéře gangu, v Iráku narozeného Maythena Al Ansariho.

V centru skupiny stál 47letý zprostředkovatel Eyad Iktilat, který své bohatství dal okázale najevo, jezdil v betley a ve ferrari. Byl odsouzen na třicet let.

Gang byl ve spojení s deseti dalšími a měl vazby na Kolumbii, Španělsko, Izrael, Indii, Dubaj, Maroka a další severoafrické státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám