Hlavní obsah

Zbrojní smlouva s USA naše jaderné plány neovlivní, říká Moskva

Novinky, rei
Moskva

Nová americko-ruská smlouva o snížení počtu jaderných zbraní neovlivní plány Moskvy zmodernizovat její prostředky jaderného odstrašování. V úterý to pro agenturu Interfax uvedl mluvčí ruských strategických raketových sil Vadim Koval.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Smlouva nový START nezakazuje modernizaci nebo výměnu strategických útočných zbraní včetně nasazení nového typu zbraní u strategických raketových sil,“ řekl Koval. Rusko podle něj v rámci modernizace dodrží závazky vyplývající z dohody s USA.

Smlouva, kterou loni v dubnu v Praze podepsali prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medvěděv, obě země zavazuje snížit počet jaderných hlavic na 1550 z 2200, které dovolovala předchozí dohoda. Nový START rovněž stanovuje maximální počet nasazených nosičů jaderných zbraní na 700 s tím, že dalších sto může být v záloze.

Americký Senát i ruská Duma nový START ratifikovaly v prosinci. V Rusku má dohoda před sebou ještě dvě kola schvalování, ale potíže se neočekávají.

Ruské ministerstvo obrany počítá s tím, že jaderné síly budou mít do deseti let ze 70 procent k dispozici nové zbraně. "U raketového vojska bude poměr přes 90 procent," upřesnil Koval.

Proces jaderného odzbrojování USA a Ruska
Dohody o omezování jaderných zbraní mezi USA a Ruskem se táhnou od éry Sovětského svazu a studené války. První rozhovory o snižování arzenálů se datují do šedesátých let. Tehdy měla každá země k dispozici přes 30 tisíc nukleárních hlavic.
První významnou dohodou byla SALT. Zkratka z anglického Strategic Arms Limitation Talks (Rozhovory o omezení strategických zbraní) naznačuje, že nešlo o redukování počtu hlavic, nýbrž omezování rozšiřování arzenálů. Dohoda SALT II z roku 1979 nebyla sice plně ratifikována, ale byla dodržovaná, a to dokud během svého druhého funkčního období americký prezident Ronald Reagan nepřekročil její limity.
Klíčovým zlomem pak byla jednání Reagana se sovětským protějškem Michailem Gorbačovem. Po dohodě ze summitu v Reykjavíku se země zbavily celkem více než 2 600 střel.
Dohodu v červenci 1991 nahradila smlouva START. V roce 2002 navíc prezidenti USA a Ruska George Bush a Vladimir Putin podepsali Smlouvu o omezení strategických útočných zbraní (SORT). V té se obě strany zavázaly snížit svůj jaderný arzenál o 1700 až 2200 hlavic.
Na pokračování smlouvy START, tzv. Novém STARTu, se dohodli prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medvěděv. Smlouvu podepsali v dubnu 2010 v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám