Hlavní obsah

Francouzská průmyslová špionáž škodí spojencům více než Číňané a Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Podle diplomatických depeší zveřejněných na serveru WikiLeaks uskutečňuje Francie u svých evropských spojenců intenzivnější průmyslovou špionáž než Čína a Rusko. K tomuto závěru došla americká ambasáda v Berlíně, jak prokazují její diplomatické depeše, které od serveru dostal ke zveřejnění úterní norský deník Aftenposten.

Článek

"Francouzská špionáž je tak rozsáhlá, že škody, které způsobuje německému hospodářství, jsou větší než škody způsobené Čínou nebo Ruskem," cituje list z nedatované depeše velvyslanectví USA v německé metropoli.

"Francie je říše zla, pokud jde o krádeže technologií, a Německo to ví," řekl podle zprávy velvyslanectví v říjnu 2009 Berry Smutny, generální ředitel malého německého výrobce družic OHB Technology.

Firma OHB Technology na sebe upozornila v lednu 2010, když pro Astrium, filiálku evropské letecké zbrojovky EADS, vyrobila řadu satelitů pro navigační program Galileo, budoucí evropskou formu systému GPS.

Již v pondělí Aftenposten zveřejnil dokumenty svědčící o francouzsko-německé konkurenci ve věci špionážních satelitů. Podle diplomatických zpráv získaných serverem WikiLeaks se Německo snaží vyvinout za pomoci USA vlastní program družic vysokého optického rozlišení HiROS nehledě na námitky Francie, která vede unijní snahy o vývoj satelitů Hélios, připomíná agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám