Hlavní obsah

Syn nacisty Bormanna je obviněn, že jako kněz zneužíval chlapce

Novinky, rei

Nejstarší syn nacistického pohlavára Martina Bormanna byl v Rakousku obviněn, že jako kněz před 50 lety zneužíval chlapce. Dnes 80letý Martin Bormann mladší je z obvinění zdrcen, uvedla v pondělí rakouská média.

Foto: Profimedia.cz

Martin Bormann mladší na archivním snímku

Článek

Bormanna obvinil dnes 63letý muž, který tvrdí, že byl v 60. letech zneužíván v katolickém klášteře v Salcburku, kde syn nacistického pohlavára působil. Bormann ho, tehdy 12letého, měl zneužívat déle než rok.

Podle rakouských médií je tento svědek vážně nemocen a není schopen poskytovat rozhovory. Jeho právník tvrdí, že je to také důsledkem toho, čím si v minulosti v Salcburku prošel, a skutečností, že mu roky nikdo nevěřil, když se svěřil, dokonce ani jeho matka.

„To zneužívání mu zničilo soukromý i profesní život. Ztratil sebeúctu i sebevědomí. I když je vynikajícím malířem a řezbářem a vypadá velmi kultivovaně, pomyšlení na zkušenost z dětství jeho náladu ve vteřině změní,“ uvedl právník, jenž si nepřál být jmenován.

Jeho klient je jedním ze stovek lidí, kteří se od odhalení případů v Německu počátkem roku 2010 úřadům přihlásili s tvrzením, že byli v minulosti oběťmi zneužívání katolickými kněžími. Podle jeho právního zástupce nikdy nepodstoupil žádnou terapii, protože se příliš styděl.

Nebyl ovšem jediným, kdo vypovídal proti Bormannovi. Jeho bývalý spolužák řekl rakouskému magazínu Profil, že ho Bormann bil.

Otcovy činy odsuzoval

Martin Bormann je nejstarším synem někdejšího nacistického pohlavára a jeho kmotrem byl samotný vůdce německé třetí říše Adolf Hitler. Bormannův otec byl Hitlerův osobní tajemník a patřil mezi nejmocnější muže Říše. Zemřel v Hitlerově berlínském bunkru při dobytí Berlína v roce 1945, i když se léta tvrdilo, že utekl do Jižní Ameriky. Jeho tělesné ostatky byly objeveny během výkopových prací v Berlíně v roce 1972, pravost potvrdily rozbory DNA.

Bormann byl po válce norimberským tribunálem v nepřítomnosti odsouzen za válečné zločiny k smrti.

Foto: Profimedia.cz

Bormannův otec (vpravo) s říšským vůdce Adolfem Hitlerem

Bormannovu synovi Adolfu Martinovi Bormannovi stranická elita přezdívala Kronzi, což byl zkrácený výraz pro prince. Na kněze byl Bormann vysvěcen po válce v roce 1947. Od luteránské církve přešel ke katolické, když se dozvěděl o otcových zločinech.

Během své kněžské kariéry sloužil jako člen řádu Nejsvětějšího srdce Ježíšova i léta v Kongu. Na konci 60. let ho kněžství už neuspokojovalo a vzdal se ho. V roce 1971 se oženil s bývalou řádovou sestrou, která ho ošetřovala po vážné nehodě. Až do roku 1992 učil Bormann teologii a ještě v roce 2001 objížděl školy a přednášel o hrůzách nacististického režimu. V minulosti též navštívil Izrael a přeživší oběti holocaustu.

V současnosti žije Martin Bormann mladší v Německu. Nejnovější obvinění nechtěl komentovat, pouze přes přítele vzkázal, že je jimi zdrcen.

Reklama

Výběr článků

Načítám