Hlavní obsah

EU chce zrušit embargo na vývoz zbraní do Číny

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie se chystá zrušit zbrojní embargo uvalené na Čínu po krvavém potlačení protivládních demonstrací na náměstí Nebeského klidu v Pekingu v červnu 1989. Napsal to ve čtvrtek francouzský list Le Figaro s odkazem nejmenované zdroje v Bruselu.

Foto: Archiv, Právo

Evropa embargo zavedla po krvavém potlačení protivládních demonstrací na náměstí Nebeského klidu v Pekingu v červnu 1989.

Článek

 

Podle deníku by mohlo být embargo zrušeno počátkem nového roku. „Může to být záhy,“ citoval list zdroj blízký šéfce diplomatické služby EU Catherine Ashtonové. Podle tohoto představitele už dnes embargo není efektivní a je jen políčkem druhé největší ekonomice světa.

Le Figaro informuje o důvěrné zprávě připravené pro poslední summit EU z poloviny prosince, která embargo popsala jako jednu z hlavních překážek bezpečnostní a zahraničně-politické spolupráce EU s Čínou. Zpráva doporučovala chovat se prakticky a „pohnout se vpřed“.

Francouzský deník upozornil, že ještě v září naznačilo setkání ministrů zahraničí unijních států nejednotný postoj. Některé země by embargo zrušily jen za určitých podmínek, například při zlepšení vztahů Číny s Tchaj-wanem, amnestii vězňů spojovaných s nepokoji na náměstí Nebeského klidu či přijetí časového plánu úmluvy o lidských právech Pekingem. Mezitím ale údajně zejména Nizozemsko, Velká Británie a v menší míře i Německo od svých podmínek ustoupily.

České ministerstvo zahraničí zprávu Le Figaro popřelo. "Platné restrikce EU na vývoz vojenského materiálu do Číny vycházejí z komplexního hodnocení situace v Číně. Otázka případného přehodnocení tohoto postoje není v EU v tuto chvíli otevřena a Česká republika ji nezamýšlí iniciovat," napsal Novinkám mluvčí ministerstva Vít Kolář.

Reklama

Výběr článků

Načítám