Hlavní obsah

Slováci využili českého řidiče k odhalení narkomafie, Turci akci pokazili

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Českého autodopravce objednala pro odvoz chemikálie potřebné pro výrobu heroinu mezinárodní zločinecká skupina. Slovenská policie ve snaze dopadnout drogový gang jízdu umožnila, ovšem po celou trasu řidiče sledovala a chránila ho. V Turecku se ale akce zkomplikovala, přesto se zabránilo dodávce 400 kg heroinu na Slovensko.

Článek

„Policie po celou dobu jízdy ze Slovenska do Turecka kamion sledovala a chránila českého řidiče. Jinak by v Turecku dostal doživotí,“ uvedl na středeční mimořádné tiskové konferenci v Bratislavě šéf slovenské policie Jaroslav Spišiak.

O zatčení českého řidiče v Turecku informovala média v úterý. [celá zpráva]

Kamión českého autodopravce J Pavlát z Tábora s českým řidičem Zdeňkem Pekalou vyrazil 10. prosince ze slovenského města Dunajská Streda, projel pěti evropskými státy a 14. prosince dorazil do Istanbulu. „Po celou dobu byl kamion monitorovaný policií,“ zdůraznil šéf slovenské policie.

Výměna řidiče za policistu se neuskutečnila

Slováci na začátku akce zvažovali výměnu řidiče za policistu. „K tomu jsme nakonec nepřistoupili, protože pro zločince by bylo podezřelé, kdyby několik dní před odjezdem zaměstnala firma nového řidiče a určila ho k přepravě látky. Mohlo dojít k prozrazení akce a k fyzické likvidaci několika osob. Dotčené země jsme informovali, že řidič není do akce zaangažovaný a je potřeba ho chránit,“ dodal Spišiak.

Komplikace nastala, když v tureckém celním skladu odmítli náklad proclít. U místního Červeného půlměsíce zjistili, že tato organizace žádnou chemikálii k dezinfekci neobjednala. Následně byl kamión zabavený, český řidič zadržený a vyhoštěný z Turecka. „Zatím si nedokážeme vysvětlit jejich postup, protože turecká strana byla o akci informovaná,“ uvedl Spišiak.

Slovenská policie dlouhodobě monitoruje aktivity nadnárodní zločinecké organizace, která na území Slovenska kromě jiné trestní činnosti organizuje také nelegální obchod s drogami. Letos v září se policie dozvěděla, že tato organizace chce uskutečnit přepravu odcizené chemické látky potřebné k výrobě heroinu do Turecka. „V laboratořích v Turecku se měla tato látka použít k výrobě heroinu, který měl skončit na Slovensku a následně v dalších evropských zemích,“ uvedl Spišiak.

Turecko selhalo

Policejní akce byla potřebná pro odhalení celé sítě organizátorů přepravy. „Na poradě v Haagu jsme o akci informovali všechny dotčené země,“ dodal šéf slovenské policie. I když akce nevyšla zcela podle představ policie, podařilo se zabránit přísunu 400 kilogramů heroinu na Slovensko a obvinit dva členy zločinecké organizace. „Jsou na území Slovenska ve vyšetřovací vazbě,“ dodal Spišiak.

Podle slovenského ministra vnitra Daniela Lipšice postup tureckých orgánů potvrzuje, že Turecko není připraveno na vstup do Evropské unie. „Bylo naší povinností překazit obchod, který měl na evropský trh dodat 400 kilogramů heroinu. Toto množství znamená deset miliónů dávek v hodnotě 500 miliónů korun, čili roční spotřebu deseti tisíc lidí,“ uvedl Lipšic.    

Exministr: odškodněte českého řidiče

Podle bývalého slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka by slovenská policie měla okamžitě kontaktovat českou dopravní společnost i českého řidiče.

„Měla by poskytnout přiměřené zadostiučinění za způsobené škody a především by měla zařídit vymazání všech trestních problémů, které vzniknou řidiči i firmě,“ uvedl Kaliňák na tiskové konferenci. Převozem nebezpečné látky byl podle Kaliňáka ohrožen život řidiče i lidí na trase kamiónu. „Pokud policie připouští možnost fyzické likvidace lidí, proč nechala řídit kamión řidiče, který o ničem nevěděl?“ položil otázku exministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám