Hlavní obsah

Srbové mají údajně video usvědčující Thaciho ze zločinů

Právo, DPA, los, vpl
Bělehrad

Videozáznam, jenž má pomoci usvědčit kosovského premiéra Hashima Thaciho z únosů lidí kvůli zločinným kšeftům s jejich tělesnými orgány, má k dispozici srbská prokuratura. Tvrdí to bělehradská agentura Beta.

Článek

Má jít o záběry natočené v květnu v roce 1998 v táboře Kosovské osvobozenecké armády (UCK), jež tehdy vedla boj za odtržení Kosova od Srbska. Zachycují členy UCK v uniformách a čtyři Srby pohřešované od ukončení války v roce 1999.

Ozbrojenci údajně patřili k tzv. Drenické skupině, již označil za mafiánskou skupinu obchodující s lidskými orgány zvláštní zpravodaj Rady Evropy Dick Marty. Skupině podle něj velel právě Thaci.

Premiér varuje: Marty mi neuteče

Thaci zprávu pro deník Koha Ditore označil za „politický pamflet vyrobený v Bělehradě s požehnáním Ruska“ a s cílem pošpinit samostatné Kosovo.

„Marty byl vždy proti svobodě Kosova a proti leteckému úderu NATO na Srbsko v roce 1999. Vznesl obvinění, aby obraz Kosova a všech Albánců v regionu poškodil a znesnadnil proces mezinárodního uznávání Kosova,“ řekl a Martymu doporučil, aby si našel „tým dobrých právníků“.

Hrozbě soudu se švýcarský exdiplomat vysmál. „Pan Thaci dobře ví, že zpravodajové Rady Evropy mají imunitu a podání žaloby v takových případech nic neznamená,“ reagoval v srbském deníku Večernje Novosti.

„Je snadné někoho žalovat, ale je třeba především udělat vše pro zjištění toho, co se stalo, bod po bodu se vyjádřit k obvinění,“ doporučil Thacimu.

Ten opáčil, že Marty nemá imunitu navždy. „Je mi 40 let. Budu čekat, dokud imunitu neztratí a nepůjde před spravedlnost. Stejně jako jsem měl trpělivost se všemi nadávkami za posledních 15 let, budu mít trpělivost a počkám si, až pan Marty imunitu mít nebude,“ varoval.

Orgány Srbů mafie převážela do SRN, Skandinávie, USA, Izraele a Británie a odběrateli byli především bohatí Arabové a Židé.

Bělehradský list Politika s odvoláním na dokumenty srbské prokuratury pro válečné zločiny a zprávu o mezinárodním obchodě s orgány vypracovanou odborníky newyorské Kolumbijské univerzity napsal, že na jeruzalémské klinice se jen v roce 2001 zotavovalo 60 pacientů, jimž lékaři transplantovali ledviny neznámých dárců.

„Mnozí Izraelci cestovali kvůli tomu v doprovodu izraelských lékařů do jihovýchodní Evropy,“ uvádí vyšetřovací spis.

Tisk: Berisha vyzbrojoval UCK

Politika dále s odvoláním na výpovědi čtyř kosovských Albánců napsala, že úřadující albánský premiér Sali Berisha působil v době ozbrojeného konfliktu v Kosovu jako jeden z hlavních dodavatelů zbraní pro UCK.

Jeho skladiště se nacházelo v obci Prifc u města Tropoje na severu Albánie poblíž hranic s Kosovem.

V době, kdy Berisha působil jako albánský prezident, došlo k rozkrádání kasáren albánské armády, z nichž zmizely desetitisíce kusů zbraní a munice. Většina z nich skončila v rukou UCK, napsala Politika.

Reklama

Výběr článků

Načítám