Hlavní obsah

Kritika za Chodorkovského je nepřijatelná, ohradilo se Rusko

Novinky, rei
Moskva

Ruské ministerstvo zahraničí se v úterý ohradilo proti kritice nového rozsudku vůči bývalému šéfovi ruského ropného koncernu Jukos Michailu Chodorkovskému. Západ v novém verdiktu vidí svévoli Kremlu. Podle Moskvy se tím vměšuje do ruských záležitostí a vytváří „nepřijatelný nátlak“.

Článek

Chodorkovskij, který si odpykává vězení za zpronevěru a daňové úniky, byl společně s bývalým obchodním partnerem Platonem Lebeděvem v pondělí shledán vinným z krádeže 218 miliónů tun ropy. [celá zpráva]

Trest má soud teprve vynést. Podle obhájců je obvinění absurdní.

Chodorkovskij zbohatl během divoké privatizace v 90. letech. Později se obrátil proti prezidentovi Vladimiru Putinovi, začal ho kritizovat a sponzorovat opozici.

„Očekáváme, že si každý bude hledět svých záležitostí, a to jak doma, tak na mezinárodní scéně. Výroky o nějakém selektivním uplatňování spravedlnosti v Rusku se na ničem nezakládají,“ uvedla v prohlášení ruská diplomacie s tím, že „pokusy vytvořit na soud tlak jsou neakceptovatelné“.

USA v reakci na pondělní výrok ruského soudu uvedly, že je verdikt znepokojil, neboť značí selektivní uplatňování spravedlnosti. Německo verdikt hodnotí jako krok zpět pro celé Rusko.

Soud: Chodorkovskij je vinen z krádežeVideo: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám