Hlavní obsah

CIA hrozí odhalení v jaderné kauze tří souzených Švýcarů

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Odhalení nejtajnějších kliček hrozí americké tajné službě CIA v kauze tří Švýcarů, kteří mají být souzeni za šíření technologií výroby jaderných zbraní. Proces doporučil vyšetřující soudce Andreas Müller. Obvinění Friedrich Tinner a synové Urs a Marco pracovali i pro CIA.

Foto: Michael Buholzer , Reuters

Vyšetřující soudce Andreas Müller

Článek

„Je to jako skládačka. Když ji složíte, dostanete celkový obrázek,“ řekl Müller po dvouletém vyšetřování. Trojice zatčená v červnu 2003 čelí obvinění z prodeje technologií k výrobě centrifug na obohacování uranu síti pákistánského fyzika Abdula Kadíra Chána, od nějž se měly šířit do Severní Koreje, Íránu a Libye.

Za milióny dolarů současně dávali informace CIA o této síti a pomáhali Američanům vkládat do prodávaných prvků systémů vadné součástky. I když tato vazba švýcarské trojky se už provalila dřív, jsou pro Američany v sázce odhalení o sérii vloupání do objektů ve Švýcarsku, tlak Bushovy administrativy, aby Tinnerovi nebyli stíháni a byly zničeny všechny důkazy, jež u nich byly nalezeny, napsal list The New York Times (NYT).

K největším záhadám podle deníku patří, proč se CIA rozhodla nezabavit návrhy konstrukce atomové bomby nalezené v počítačích Tinnerových. Šlo údajně o jeden raný čínský návrh a pokročilejší design pákistánského původu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám