Hlavní obsah

Němci vyšetřují pokus otrávit bývalého agenta KGB

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Berlínský Zemský kriminální úřad začal vyšetřovat podezření na otravu ruského disidenta, jenž byl agentem sovětské KGB, i jeho manželky. Uvedl to týdeník Focus s tím, že oba žijí v Německu.

Foto: Novinky

Článek

Viktor (58) a Marina Kalašnikovovi (52) přijeli do Berlína v září. Někdejší plukovník KGB a jeho manželka historička dříve ostře kritizovali Kreml a intervenci v Čečensku. Kalašnikov, jenž působil v nejužším týmu exprezidenta Borise Jelcina, tvrdil, že ruská služba udržuje konspirativní kontakty se skupinami islamistů.

Bývalý agent sdělil v polovině prosince listu Der Tagesspiegel, že trpí nevolností, návaly závrati a „zblázněným krevním tlakem“. Obával se, že má poškozený mozek i ledviny.

Při testech v berlínské klinice Charité toxikolog Frank Martens potvrdil neobvykle zvýšenou koncentrace rtuti v jejich krvi. Manželé měli 53, 7 a 56, 0 mikrogramů rtuti na litr, zatímco obvykle to bývá jeden až tři mikrogramy na litr.

Rus podle Focusu odmítl jakékoli pokusy německých složek ho naverbovat. „Nejsem přece zrádce,“ řekl Focusu. „Zrádci jsou lumpové“.

Rtuť je jedním z oblíbených jedů. Miliardář a tiskový magnát Alexandr Lebeděv, rovněž bývalý důstojník KGB a kritik Kremlu, loni britskému tisku řekl, že se léčí na otravu rtutí. V listopadu 2006 zemřel v Londýně na otravu radioaktivním poloniem bývalý ruský agent kritický ke Kremlu Alexandr Litviněnko.

Reklama

Výběr článků

Načítám