Hlavní obsah

V Římě se na ambasádě znovu objevila výbušnina

– Řím

Na velvyslanectvích Venezuely, Řecka, Dánska a Monaka v Římě byly v pondělí nalezeny podezřelé balíčky. V případě Dánska, Venezuely i Monaka šlo o falešný poplach. Balíček nalezený na řeckém velvyslanectví však obsahoval výbušninu a italští policejní pyrotechnici jej zneškodnili. Nikdo nebyl zraněn.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Italští policisté před řeckým velvyslanectvím v Římě

Článek

V Aténách mluvčí řeckého ministerstva zahraničí Jorgos Delavekuras potvrdil, že nedošlo k žádnému zranění, částečně i proto, že na ambasádě byla okamžitě zavedena přísná bezpečnostní opatření.

"Velvyslanectví bylo evakuováno a zaměstnanci se shromáždili v dostatečné vzdálenosti od budovy," řekl mluvčí.

Minulý týden byly zahraniční ambasády v Římě uvedeny do stavu zvýšené pohotovosti, protože vybuchly nálože zaslané v balíčcích na velvyslanectvích Chile a Švýcarska. Dva lidé byli zraněni.

K odeslání náloží se přihlásila italská anarchistická skupina, která si říká Neformální anarchistická federace (FAI) a má blízko k řeckým extremistickým skupinám.

Řecko zasáhly útoky s dopisovými bombami v listopadu. Balíčky byly tehdy zaslány několika velvyslanectvím v Aténách a úřadům v zahraničí, mimo jiné i německé kancléřce Angele Merkelové, francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu a italskému premiérovi Silviu Berlusconimu. Útoky v Řecku, při nichž byla zraněna jedna osoba, přičítá řecká policie místním anarchistům.

Reklama

Výběr článků

Načítám