Hlavní obsah

Ukrajinského exministra vnitra zatkli pro podezření ze zneužití moci

Kyjev

Ukrajinská policie zatkla v neděli v centru Kyjeva bývalého ministra vnitra Jurije Lucenka. Politik, který byl členem vlády expremiérky Julije Tymošenkové, byl už počátkem listopadu obviněn z neoprávněného nakládání se státními prostředky, dosud byl ale stíhán na svobodě. Ze zneužití pravomocí byla nedávno obviněna sama Tymošenková.

Článek

Lucenko, který byl členem vlády od roku 2005 až do letošního března, je považován za blízkého politického spojence Tymošenkové. Prokuratura ho obviňuje, že ze státního rozpočtu odcizil 40.000 hřiven (89.000 korun). Na trestném činu se údajně podílel i jeho osobní šofér.

Kromě Lucenka a Tymošenkové byli už z překročení pravomocí obviněni i další bývalí vládní úředníci, včetně exministra hospodářství Bohdana Danylyšyna, který v Česku požádal o politický azyl.

Podle mluvčího ukrajinské generální prokuratury je rozpracováno celkem 18 kauz proti bývalým vysokým činitelům vlády Julije Tymošenkové. Zatčeno bylo devět lidí, celkem byla údajně státu způsobena škoda za 2,5 miliardy dolarů (48 miliard korun).

Opozice v čele s Tymošenkovou označuje stíhání za projev politického pronásledování, které má vyřadit odpůrce nynějšího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče z politického života.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám