Hlavní obsah

Smlouvu o odzbrojení po USA schválila i ruská duma

– Moskva • Aktualizováno

Ruská Státní duma v pátek schválila v prvním čtení novou americko-ruskou smlouvu o snížení stavu jaderných strategických zbraní, uvedla BBC. Krok byl očekáván. Druhé čtení se uskuteční 11. ledna.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Hlasování o smlouvě o jaderném odzbrojení v ruské dumě.

Článek

Poslanci dolní parlamentní komory ruského parlamentu text schválili poměrem hlasů 350 ku 58. Čtení ale mají být tři a konečná ratifikace se čeká nejdříve v lednu.

Nová smlouva byla podepsána na jaře v Praze americkým prezidentem Barackem Obamou a jeho ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem. [celá zpráva]

Aby vstoupila v platnost, musela být ratifikována.

Problém to byl zejména v USA, kde se stavěli proti republikáni, nakonec se ale našel dostatečných počet republikánských senátorů, který pro ni zvedl ruku. [celá zpráva]

Senát Spojených států ke smlouvě ale připojil rezoluci, která vzbuzuje nedůvěru ruské strany. Rusové si před ratifikací chtějí americké usnesení podrobně prostudovat.

Ruské výhrady k usnesení

Ministr zahraničí Sergej Lavrov poslancům podle ČTK řekl, že Rusko "absolutně nesouhlasí" s interpretací amerického Senátu, podle které není závazná souvislost mezi smlouvou START a protiraketovou obranou. Rusko si myslí pravý opak.

Lavrov ovšem ruské zákonodárce také přesvědčoval, že americké usnesení ke smlouvě o strategických útočných zbraních nemá právní sílu. Podle předsedy zahraničního výboru Státní dumy Konstantina Kosačova ale poslanci nemají právo nechat doprovodnou rezoluci amerických zákonodárců bez povšimnutí.

"Jinak bychom poskytli dodatečné výhody našim americkým partnerům, nebo možná oponentům. Musíme tuto výhodu vyvážit," řekl Kosačov. V Rusku na rozdíl od Spojených států musejí smlouvu schválit obě parlamentní komory. Přes nynější ruské výhrady se ale předpokládá, že ruský parlament smlouvu ratifikuje.

Dokument zavazuje oba státy, aby snížily během příštích sedmi let stav strategických zbraní zhruba o třetinu, z nynějších 2200 hlavic na 1550 na každé straně. Rusko ale má nyní nižší stav hlavic než USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám