Hlavní obsah

Při debatě o škrtech skočil v rumunském parlamentu z balkónu demonstrant

Bukurešť

V Rumunsku ve čtvrtek schválili úsporná opatření. Nic na tom nezměnil ani zoufalý protest zaměstnance veřejnoprávní televize, která přenášela debatu. Skočil z balkónu parlamentu při projevu premiéra. Při dopadu se vážně zranil a byl převezen do nemocnice.

Článek

Televizní technik skočil z balkónu do sálu, kde společně zasedaly obě komory parlamentu, při projevu předsedy vlády Emila Boka, jenž úsporná opatření obhajoval. Čtyřicetiletý otec dvou dětí na sobě měl tričko s nápisem Vraždíte budoucnost našich dětí, vyprodáváte nás.

Foto: Bogdan Stamatin, Reuters

Zaměstnanec televize po skoku z balkónu v rumunském parlamentu

Jednání parlamentu bylo po incidentu přerušeno, vážně zraněnému muži byla poskytnuta první pomoc a byl odvezen do nemocnice. Úsporná opatření však byla nakonec schválena.

Vláda přežila

O nedůvěře vládě, kterou chtěla vyslovit opozice, se po tragédii nehlasovalo. Část opozičních poslanců ve snaze nevyhrocovat situaci ve společnosti odstoupila od plánu hlasovat o vládě, která už v pondělí ustála jedno hlasování o nedůvěře, celkem už třetí.

Foto: Bogdan Stamatin, Reuters

Zaměstnanec televize před skokem z balkónu v rumunském parlamentu

Během přestávky po skoku oznámil předseda sociálních demokratů (PSD) Victor Ponta, jehož strana hlasování o nedůvěře vládě iniciovala, že poslanci jeho strany stahují své podpisy pod návrhem, "protože lidské životy jsou důležitější". Tím návrh ztratil potřebné kvórum a byl považován za zamítnutý bez dalšího hlasování a zákon o reformě platů státních zaměstnanců za přijatý.

Foto: Bogdan Stamatin, Reuters

Zaměstnanec televize po skoku z balkónu v rumunském parlamentu

Zákon o novém mzdovém systému pro státní zaměstnance stanovuje jednotné schéma propočtu platů. Vychází z minimální mzdy, stanovené na rok 2011 v přepočtu na asi 3920 Kč, určuje pro různé kategorie odstupňované násobky a rozsáhle odstraňuje dosavadní značně nepřehledný systém prémií, osobních příplatků a benefitů, uvádí APA.

Opozice ale nesouhlasí s vládním programem sociálních škrtů a snižování mezd, který vyvolala hluboká hospodářská krize. Ten si vynutil Mezinárodní měnový fond, který si jako podmínku uvolnění dalších částí sanačních půjček z celkové výše 20 miliard eur (asi 506 miliard Kč) poskytovaných MMF a Evropskou unií dal snížení deficitu státního rozpočtu na 6,8 procenta HDP. Snížení schodku je podmínkou pro Rumunsko loni hospodařilo s rozpočtovým schodkem 7,3 procenta HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám