Hlavní obsah

Dodávky paliva pro americké síly přes Kyrgyzstán provázely daňové úniky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manas

Při dodávkách leteckého paliva pro americkou vojenskou základnu Manas v Kyrgyzstánu docházelo s vědomím amerického Pentagonu a zřejmě i ruských úřadů k rozsáhlým daňovým a celním únikům. Uvádí se to ve zprávě amerického vyšetřovacího výboru, která byla předložena poslancům Kongresu USA. Informoval o ní ve středu ruský a kyrgyzský tisk.

Článek

Vyšetřování podezřelých dodávek leteckého paliva pro Manas zahájil americký podvýbor pro národní bezpečnost sněmovního výboru pro dohled a vládní reformu letos v dubnu po pádu režimu kyrgyzského prezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Po osmi měsících vyšetřování je podle členů výboru zřejmé, že projekt doprovázely nezákonné machinace včetně padělání průvodních dokumentů a celních podvodů.

Palivo pro Manas, který zajišťuje letecký provoz zhruba třetiny amerických letounů operujících v Afghánistánu, dodávaly firmy Red Star Enterprises a Mina Corp. registrované v Británii a na Gibraltaru. Letecký benzin nakupovaly v Rusku s tím, že jde o dodávky pro civilní provoz, které podléhají nižšímu zdanění. Do Kyrgyzstánu pak bylo palivo dodáváno zcela volně, bez uhrazení dovozního cla.

O této praxi, která trvala několik let, podle vyšetřovatelů věděl Pentagon a měly o ni informaci i ruské úřady. Na podvodech podle zprávy vydělávali jak ruští úředníci, tak majitelé zprostředkovatelských firem. Pro Pentagon byl takový postup formou nepřímého úplatku kyrgyzskému režimu za pronájem základny.

V obou zprostředkovatelských firmách figuruje jako podílník syn svrženého kyrgyzského prezidenta Maxim Bakijev, ale stopy vyšetřovatele údajně zavedly i k prvnímu prezidentovi nezávislého Kyrgyzstánu Askaru Akajevovi. Ten byl svržen v roce 2005 a od té doby žije v ruském exilu. K machinacím s leteckým palivem podle americké zprávy docházelo od roku 2003 až do letošního dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám