Hlavní obsah

Vstup Bulharska a Rumunska do Schengenu blokují Berlín a Paříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Francie a Německo v úterý oznámily rozhodnutí zablokovat vstup Rumunska a Bulharska do schengenského prostoru volného pohybu. Rumunský prezident Traian Basescu řekl, že jde o diskriminaci jeho země.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Tranzitní přepážka na letišti Praha-Ruzyně, která odděluje schengenské a mimoschengenské lety.

Článek

Francie a Německo o svém rozhodnutí informovaly Evropskou komisi dopise. Dopis podepsali francouzský ministr vnitra Brice Hortefex a jeho německý kolega Thomas de Maiziere. Oba soudí, že povolit vstup Bulharska a Rumunska do schengenského prostoru v březnu příštího roku by bylo předčasné.

V dopise stojí ,že "rozhodnutí (o vstupu obou balkánských zemí) musí být přijato, až budou vyřešeny hlavní zdroje znepokojení, tedy až bude dosaženo nezvratitelného pokroku v boji proti korupci a proti organizovanému zločinu".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ostrý provoz pražského ruzyňského letiště v Schengenském systému

Bulharsko a zvlášť Rumunsko se letos v létě dostaly do centra pozornosti jako domovské země Romů, které Francie začala s poukazem na bezpečnostní rizika ve zvýšené míře vyhošťovat.

Schengenské dohody

- Schengenské dohody vytvářejí prostor bez vnitřních hranic, v němž mohou jeho obyvatelé cestovat bez hraničních kontrol. Dohody ale obsahují i tzv. ochrannou klauzuli, která umožňuje státům po konzultaci obnovit kontroly na omezenou dobu, pokud to vyžaduje veřejný zájem nebo veřejná bezpečnost.

- Kromě zrušení kontrol na vnitřních hranicích zahrnují schengenská opatření společné podmínky pro překračování vnějších hranic, na letištích a v přístavech, oddělené odbavování cestujících z/do členských a nečlenských zemí, přeshraniční sledování osob či zapojení do centrální databáze Schengenského informačního systému (SIS).

- Schengenské dohody nyní plně uplatňuje 23 zemí EU, Island a Norsko. Británie a Irsko se podílejí jen částečně, takže nadále provádějí kontroly na hranicích. Připojit se chce Švýcarsko. O vstupu do "schengenu" jedná také Lichtenštejnsko. Až projdou úspěšně sérií hodnocení, zapojí se též Bulharsko a Rumunsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám