Hlavní obsah

Maďarští poslanci schválili náhubkový zákon

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Poslanci maďarského parlamentu schválili v noci na úterý kontroverzní mediální zákon. Hlasovalo pro něj 256 přítomných poslanců, 87 bylo proti. Několik opozičních poslanců si na protest proti zákonu přelepilo ústa, jiní měli v rukou náhubek a další drželi v rukou transparent s nápisem „Maďarská svoboda slova žila 21 let“.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Na základě zákona mohou dostat média za nevyvážené zpravodajství pokutu až do výše 200 miliónů forintů (asi 20 miliónů Kč). Podle odborníků taková výše pokuty může být pro některá média likvidační.

„Je to brutální zákon o cenzuře. V podstatě moderními nástroji obnovuje kontrolu médií z období komunistické diktatury,“ uvedl šéfredaktor týdeníku Élet és irodalom János Székely.

Rozhlasové stanice budou muset vysílat více maďarské hudby a televizní zpravodajství bude muset obsahovat méně kriminálních zpráv. Vznikl nový úřad pro dohled nad médii, který bude kontrolovat televize, tištěná média a internetové portály. Úřad je zcela pod kontrolou vládní strany FIDESZ.

Zákon posoudí ústavní soud

Média se chtějí obrátit k ústavnímu soudu. Týdeník Élet és irodalom, čtrnáctideník Magyar Narancs, internetový portál hirszerzo.hu, deník Népszava, a týdeník 168 óra vyšly na protest s bílou první stránkou nebo jinou formou protestu. 

„Na titulní straně jsme zveřejnili fotografii předsedkyně úřadu pro dohled nad médii Annamárii Szalaiovou s textem Milá mediální moc,“ uvedl šéfredaktor týdeníku 168 óra Ákos Mester.

Média vidí vládu z pokusu o umlčení novin, které jsou vůči Orbánovi kritické.

V 386členném maďarském parlamentu disponuje strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána ústavní většinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám