Hlavní obsah

Příznivce WikiLeaks rozzlobil únik dokumentů s obviněním proti Assangeovi

Zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assangeho, jeho právníky a příznivce rozzlobilo to samé, čím oni sami pozlobili hlavně americkou vládu. Na veřejnost totiž unikly spisy švédských vyšetřovatelů s obviněním proti Assangeovi. Podle australského listu The Australian plánuje jeho právník podat ve Švédsku stížnost a iniciovat vyšetřování úniku. Mezitím americký viceprezident uvedl, že USA budou zřejmě usilovat o vydání Assange. Chtějí ho kvůli únikům dat obvinit.

Článek

„Nevím, kdo ty dokumenty médiím předal, ale cílem může být jediné: aby Julian vypadal jako padouch,“ řekl právník Björn Hurtig.

Assangeho obvinily ve Švédsku dvě ženy ze znásilnění a sexuálního styku bez ochrany. Policejní spis se dostal na veřejnost minulý týden prostřednictvím britského deníku The Guardian, který rovněž zveřejňuje dokumenty uvolňované serverem WikiLeaks.

Nešlo ho zastavit, tvrdí žalobkyně

Podle výpovědi jedné z žen, „slečny A“ (jedná se o Annu Ardinovou), kterou dokumenty označují za aktivistku, byl Assange v létě hostem v jejím domě ve Stockholmu. Údajně se snažil o tělesné sblížení, když popíjeli čaj. Muž jí měl začít hrubě strhávat šaty a přetrhnout jí náhrdelník. „Snažila jsem se znovu obléct, protože se to dělo moc rychle a necítila jsem se pohodlně,“ popsala žalobkyně. Assange jí ale prý šaty znovu strhl. Nechtěla pokračovat, avšak Assangeho už údajně zastavit nešlo.

Žena doplnila, že ho tedy nechala, ať se vysvleče, ale když se chystal mít s ní styk bez kondomu, opakovaně se ho snažila bezúspěšně zastavit. Nakonec souhlasil s ochranou. Žená má ale podezření, že to byla jenom přetvářka, protože se kondom po chvíli roztrhl.

Druhá žalobkyně, „slečna W“ (Sofie Wilénová), měla s Assangem styk během téhož víkendu. Když ale prý trvala na ochraně, Assange ztratil zájem a usnul. Druhý den ráno se probudila a zjistila, že s ní bez ochrany souloží.

Podle Guardianu pak obě ženy, které jsou přítelkyně, šly na policii, aby přiměly muže k podstoupení testu na HIV.

Assange odmítá obvinění, že porušil zákon, a tvrdí, že za obviněním stojí CIA. Podle jeho britského právníka test na HIV později podstoupil, a ten potvrdil, že není infikován.

Biden: Je to terorista

Mezitím se dal americký viceprezident Joseph Biden slyšet, že Assange je počítačový terorista a USA zvažují způsob, jak ho kvůli únikům tajných depeší amerických diplomatů obvinit. Podle Biden je stále více pravděpodobné, že se Spojené státy pokusí docílit vydání Assangeho do USA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám