Hlavní obsah

Při nepokojích v Minsku zadrželi pět kandidátů na prezidenta

Minsk

Po prezidentských volbách v Bělorusku zažil v neděli večer Minsk desetitisícovou demonstraci opozice, která se pokusila vniknout do sídla vlády. Při střetech z pořádkovou policií byly zraněny desítky demonstrantů včetně jednoho z poražených kandidátů na prezidenta. Mezi desítkami zatřených jsou čtyři další opoziční kandidáti na prezidenta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Při nepokojích v Minsku zadrželi pět kandidátů na prezidentaVideo: Reuters

 
Článek

Další čtyři kandidáti byli zatčeni při nepokojích u sídla vlády. Jsou to Andrej Sannikov, který byl též zraněn, Nikolaj Statkevič, Grigory Kocusev a Vitalij Rymaševski.

Když se za vítěze v neděli prohlásila dosavadní hlava státu Alexander Lukašenko, který podle pondělních výsledků získal 79,7 procenta hlasů, propukly nepokoje. Asi deset tisíc lidí demonstrovalo v centru Minsku. Odsoudili volby jako zmanipulované.

Mávali červenobílými vlajkami a křičeli ´Svobodu´, ´Pryč s Lukašenkem´ a ´Skončete s gulagem´.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Běloruští policisté odvádějí zadržené.

Pak se pokusili zaútočit na vládní budovy. Začali rozbíjet okna a skleněné výplně dveří. Vevnitř je ale čekali policisté. V tvrdém střetu s pořádkovými silami byly na ulici zraněny desítky lidí, nejčastěji utržily pohmožděniny a krvácející rány. Mezi zraněnými je i reportér agentury AP. [celá zpráva]

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Běloruský policista pronásleduje demosntranta.

Následovalo masové zatýkání. Zadrženi byli kromě opozičních kandidátů i novináři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám