Hlavní obsah

Běloruským prezidentem zůstává Lukašenko, policie zranila jeho protikandidáta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

Prezidentem Běloruska podle prvních údajů z volebních místností zůstává dosavadní hlava státu Alexandr Lukašenko, který získal 74 procent hlasů. Porazil tak devět kandidátů opozice. Ta označila víkendové volby za zmanipulované a na nedělní večer svolala v Minsku demonstraci, kterou policie obušky a ohlušujícími granáty rozehnala a zranila jednoho z poražených kandidátů.

Článek

Při srážkách s policií byl zraněn Uladzimir Njakljajev, jeden z kandidátů opozice nedělní volby prezidenta.

Lukašenko vládne Bělorusku už 16 let

Šestapadesátiletý šéf státu označovaný na Západě za posledního diktátora v Evropě vládne v bývalé sovětské republice od roku 1994. Průzkumy u východu z volebních místností ukazují, že se pro Lukašenka vyslovilo zhruba 74 procent voličů, zatímco pro hlavního opozičního konkurenta, bývalého náměstka ministra zahraničí Andreje Sannikava něco přes šest procent. Žádný z osmi dalších protikandidátů nedostal ani pět procent hlasů.

Volby lze již nyní považovat za platné, protože se jich podle ústřední volební komise zúčastnilo více než 50 procent voličů; v odpoledních hodinách to bylo 64 procent.

Lukašensko chce prý dobré vztahy s USA i EU

Lukašenko v odpovědích na dotazy novinářů po vhození svého volebního lístku řekl, že vztahy Běloruska s Ruskem budou skvělé a vztahy se Spojenými státy budou minimálně dobré.

Je prý připraven spolupracovat i s Evropskou unií. "To bude záviset na tom, jestli si to bude přát EU. Jestli nebude chtít, jako tomu bylo minulé roky, nutit je nemůžeme. Ale jsme ochotni počkat," dodal.

Zároveň se snažil vyvrátit informace serveru WikiLeaks o tom, že jeho osobní majetek dosahuje devět miliard dolarů. "Jestli nějaké peníze najdete, potom mně prosím z toho dejte jedno procento, ostatní je vaše," tvrdil novinářům.

Podle agentury Reuters bude pro mezinárodní společenství důležitý zejména průběh voleb a Lukašenkův postoj při případných protestech opozice v této desetimiliónové zemi. Podle průběhu voleb se bude rozhodovat i Evropská unie při zvažování, zda znovu zavést sankce proti režimu. Pokud unie volby ohodnotí jako svobodné a spravedlivé, mohla by Bělorusku naopak nabídnout pomoc ve výši tří miliard eur (75 miliard korun).

Podle opozice byly volby zmanipulované

Opozice považuje prezidentské volby za již předem zmanipulované. Sedm z devíti opozičních protikandidátů vyzvalo své stoupence k protestním akcím, které mají začít na centrálním náměstí v Minsku nedaleko prezidentského paláce po uzavření volebních místností ve 20:00 místního času (19:00 SEČ).

Šéf opozičního hnutí Mluv pravdu! Uladzimir Njakljajev při hlasování demonstrativně před očima desítek novinářů vyškrtl z hlasovacího lístku jméno Lukašenko a napsal na něj velkými písmeny: Nové volby bez Lukašenka. Toto heslo se podle něho stane platformou pro sjednocení všech demokratických sil Běloruska. Přiznal, že tímto počínáním svůj lístek učinil neplatným. Se současným režimem ale není možné podle něho jednat podle pravidel.

"Na náměstí dnes přijdou pokojní lidé, nikdo nebude chtít dělat povstání. Budeme žádat nové volby, protože volby za diktatury s Lukašenkem nejsou možné," řekl Njakljajev.

Lukašenko se snažil bagatelizovat význam chystaného protestního shromáždění a jeho případné dopady na volby. "Nemějte starost, nikdo dnes na náměstí nepřijde," tvrdil. Všechno se bude podle něho dít podle zákona. Tvrdil také, že opoziční předáci nejsou hodni spolupráce a že nebude vést dialog s žádnými bandity a sabotéry.

Bezpečnostní síly předem varovaly, že tvrdě zasáhnou proti jakémukoli pokusu vystupňovat napětí během prezidentských voleb. Nepovolené shromáždění budou považovat za trestný čin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám