Hlavní obsah

V Rusku zatkli desítky lidí jako prevenci před očekávanými útoky

Moskva

Desítky mladých Rusů a Kavkazanů pozatýkala v sobotu ruská policie jako preventivní opatření proti pouličním rasovým bitkám v Moskvě, které se očekávají o tomto víkendu. Konflikty mezi příznivci ultranacionalistů a imigrantů vedly v minulých dnech k násilnostem, a proto se místní policie rozhodla proti nově svolaným demonstracím zakročit tímto preventivním způsobem. Zabaveno bylo i větší množství zbraní.

Článek

Již od rána byly na různých místech Moskvy nasazeny dobře vyzbrojené zásahové jednotky. Ve městě Samara na Volze policie vzala do vazby kolem stovky mladých lidí, kteří se chtěli začít shromažďovat v parku.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv v souvislosti s rasovými útoky požaduje, aby se v celé zemi rozmístilo na centrálních místech zřetelně více bezpečnostních kamer. Bez jejich záznamů, které mohou výtržníky při pouličních nepokojích identifikovat, je podle něj pro tyto lidi jednodušší uniknout trestu.

Atmosféra v Rusku je již několik dnů velice napjatá, opakovaně dochází ke krvavým střetům mezi Rusy a přistěhovalci především z kavkazských republik bývalého Sovětského svazu.

Rasismus a xenofobie v Rusku bují

Ve středu bylo při výtržnostech v Moskvě zadrženo více než 1300 lidí, mezi nimi i mnoho teenagerů. Pravicoví extremisté požadují odvetu za smrt fotbalového fanouška, který byl údajně zastřelen v Moskvě při potyčce s Kavkazany. Policie v pátek oznámila, že na následky rasově motivovaného útoku v Moskvě zemřel občan Uzbekistánu a byl napaden Vietnamec.

Imigranti se násilí staví aktivně na odpor. Rasismus a xenofobie nejsou v Rusku ničím neobvyklým. Po rozpadu Sovětského svazu se ale situace vyhrotila vzhledem k tomu, že do Moskvy začaly proudit statisíce lidí z bývalých středoasijských republik, kteří ve snaze vyhnout se doma bídě vykonávají v metropoli práce, které Rusové odmítají dělat.

Reklama

Výběr článků

Načítám